22. srpnja 2010.

Mladenu Bekavcu Nagrada „Srce sindikalne solidarnosti“

Zagreb, 22. srpnja 2010.-Na početku današnje sjednice Vijeća SSSH, v.d. predsjednika Mladen Novosel uručio je Nagrade „Srce sindikalne solidarnosti“ dobitnicima za 2010. godinu. Glavna nagrada, koja se sastoji od kristalne vaze i povelje, jednoglasnom odlukom Predsjedništva VSSSH dodijeljena je posthumno Renatu Poliću Striniću, koji je 13. siječnja 2010. poginuo na poslovima razminiranja u zadarskom kraju. Bio je i potpredsjednik Samostalnog sindikata Hrvatske, a za dodjelu Nagrade predložili su ga Ured SSSH Požeško-slavonske županije i Samostalni sindikat Hrvatske. Nagradu je primila njegova supruga Ružica, uz koju su bila njihova djeca Ivica (12), Josip (10), Lucija (8) i Marta (5).
Nagrada u vidu Povelje dodijeljena je Mladenu Bekavcu, sindikalnom povjereniku Sindikata metalaca Hrvatske u „Željezari Split“ i Miroslavu Čorku, sindikalnom povjereniku Sindikata graditeljstva Hrvatske u IGM-u Šljunčara d.d. Trstenik-Čista Mlaka.

Mladena Bekavca za dodjelu Nagrade predložio je Sindikat metalaca Hrvatske. Razlozi zbog kojih je Mladen Bekavac predložen za dodjelu Nagrade su ponajprije borba i požrtvovnost za očuvanje radnih mjesta u Željezari. Kao što je poznato, od ožujka 2009. godine u cijelosti je zaustavljena proizvodnja u Željezari. Od tada slijedi niz aktivnosti i akcija, među kojima je bilo i pet štrajkova glađu, od kojih je zadnji trajao 11 dana. Mladenu Bekavcu liječnici su zabranili sudjelovanje u zadnjem štrajku, jer je procijenjeno kako bi doveo u pitanje vlastiti život.
Komentari su zatvoreni.