Loading...
Vijesti

Dana 10. svibnja 2011.g. održana je sjednica Odbora hrvatske brodogradnje u Rijeci, u Brodogradilištu 3.MAJ na kojoj je od Vlade RH zatraženo objašnjenje planova za preustroj brodogradilišta jer vlasnicima i kupcima je jedini i isključivi interes zemljište.

Na sjednici, uz aktualne teme raspravljalo se o stanju u brodogradilištima s posebnim naglaskom na aktualnu situaciju oko procjene planova restrukturiranja i skidanju zabrane ugovaranja.

Predsjednik OHB-a SMH-IS Juraj Šoljić ponovio je zabrinutost Odbora stanjem u kojem se nalazi brodogradnja i činjenicom kako se u svim brodogradilištima u primorskim županijama, koje zapošljavaju najmanje 13.000 ljudi, događa “socijalni genocid”, te daje nužno da i Hrvatska, kao i zemlje članice EU, ima neku vrstu subvencija za brodogradnju.

Za Brodosplit je upozoreno da to brodogradilište nema posla i novih ugovora, u sadašnjim uvjetima ne može funkcionirati, a sve ukazuje na to da se splitski škver vodi u stečaj. Glavni povjerenik SMH-IS iz Brodosplita najavio je za slijedeći ponedjeljak odluku o tome što će poduzeti sindikat za obranu radnih mjesta.

Za Brodotrogiru je Glavni povjerenik SMH-IS Slavko Bilota najavio je kako bi i trogirski škver za nekoliko mjeseci mogao ostati bez posla, da brodari nisu spremni graditi brodove u brodogradilištu kojem se ne zna sudbina, pa bi se moglo dogoditi da pregovori s EU završe, odnosno da se 8. poglavlje zatvori, a pitanje preustroja brodogradilišta ne bude riješeno.

 

 Povjerenik SMH-IS u Brodogradilištu Nauta Lamjana Mario Košta izvijestio je OHB kako je prekinut štrajk jer je račun tvrtke deblokiran, a radnicima su isplaćene plaće za veljaču. Ponovio je da je vlasnik, koji je brodogradilište kupio za jednu kunu, prije svega zainteresiran za zemljište, tome ide u prilog i želja vlasnika terena uz brodogradilište koji također žele njegovo gašenje jer bi im tada zemljište više vrijedilo.

Nakon sjednice, održana je i konferencija za novinare na kojoj se javnost upoznala s daljnjim aktivnostima Odbora hrvatske brodogradnje SMH-IS gdje je zatraženo da im Vlada RH u roku osam dana objasni što je s planovima preustroja brodogradilišta i što će škverani raditi iduće godine. 

Zatraženo je također od Vlade i mjerodavna ministarstva da nađu novi posao i osiguraju kvalitetan rad Uprava. Radnici neće dozvoliti da se država “postavi na noge” kroz gašenje industrije, rekao je Joško Franić, glavni sindikalni povjerenik Brodosplita i zaprijetio, kako će radnici, ako triba, “preuzeti škver u svoje ruke i dovesti ga do rentabilnog poslovanja”. Nećemo na koljenima u Europu, istaknuo je i poručio ministru gospodarstva Đuri Popijaču da se “ako ne zna voditi gospodarstvo, vrati u HUP”.

Ako Vlada to ne učini organizirat ćemo sindikalne akcije, najprije u Brodosplitu a zatim u ostalim brodogradilištima, ponovio je Predsjednik Odbora.

OSTALE NOVOSTI