Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Potpisan je novi Kolektivni ugovor u Brodogradilištu „Viktor Lenac“

Rijeka,27.lipanj 2017. U prostorijama Brodogradilišta „Viktor Lenac“ potpisan je novi Kolektivni ugovor nakon više od tri mjeseca pregovora. Iako su i do sada  ranici imali prava iz dosadašnjeg važećeg Kolektivnog ugovora, ovim novim je redefinirana i povećana plaća radnicima. Dakle, unatoč nekim usklađivanjima s važećim propisima temeljni i najvažniji pregovori vodili su se vezano uz povećanje plaća radnika tako da je ovim Kolektivnim ugovorom najniža plaća za puno radno vrijeme ugovorena u iznosu od 3619,20 HRK, a što je više od iznosa minimalne plaće. Osim toga u osnovicu je uključen dijelom stimulativni dio plaće kao i još neki elementi. Povećanju plaća će doprinijeti i povećanje dodatka plaći za topli obrok koji je povećan po satu sa 3,45 na 4,00 kn za svaki provedeni sat na radnom mjestu. Kod svih materijalnih prava za koja je važan kontinuitet radnog staža kod istog poslodavca vrijeme prekida rada radi stečaja smatra se kontinuitetom rada.

Radnik može ostvariti stimulativni dio plaće ako se, obavljajući poslove svog radnog mjesta, istakne naročitom stručnošću, odgovornošću i zalaganjem te količinom i kvalitetom obavljenih poslova.

Stimulativni dio plaće utvrđuje se stimulativnim koeficijentom radnika, kojeg na prijedlog nadređenog rukovoditelja utvrđuje Poslodavac svojom odlukom.

Međutim, Poslodavac će u roku od 3 mjeseca od stupanja u primjenu Kolektivnog ugovora utvrditi kriterije za stimulativni dio plaće te će o istima izvijestiti Sindikate

Zaključno, ovaj Kolektivni ugovor prava radnika temelji na radu radnika, a manje na napuštanju rada i odlasku kod drugog poslodavca. Cilj je zadržati radnike i platiti njihov rad i zalaganje.

Osim toga ima čitav niz odredbi koje upućuju socijalne partnere na kontinuirano praćenje primjene, dopunu Kolektivnog ugovora „u hodu“ dakle bez pokretanja službene procedure i pregovora, a što je bio predmet Sporazuma koji je također danas potpisan. Budući da je poslodavac donio odluku o primjeni Kolektivnog ugovora na sve radnike, a unatoč visokom postotku učlanjenosti u sindikate potpisan je Ugovor o donaciji koju poslodavac daje na godišnjoj razini sindikatima radi primjene kolektivnog ugovora na sve radnike. Trogodišnji ugovor također je danas potpisan od socijalnih partnera kao treći dokument.

Na današnjem potpisivanju posebno su međusobne riječi zahvale na kooperativnosti i konstruktivnom socijalnom dijalogu međusobno javno izrekli članovi pregovaračkih odbora ( predsjednik Uprave Aljoša Pavelin i članica Uprave Sandra Uzelac, te Damir Bačinović, glavni sindikalni povjerenik SMH-IS i regionalni povjerenik Regije primorsko-goranske  i Zoran Košuta predsjednik Sindikata Brodogradilišta „Viktor Lenac“). Ovakvim sklopljenim Kolektivnim ugovorom Brodogradilište „Viktor Lenac“ ulazi u skupinu društveno odgovornih poslodavaca. Predsjednik SMH-IS Vedran Dragičević čestitao je na sklopljenom Kolektivnom ugovoru i posebno naglasio po tko zna koji put temeljan razlog postojanja sindikata, a što je Kolektivni ugovor i razvijeni socijalni dijalog. Ovakvim pristupom vjeruje da će se zadržati tako potrebni radnici u Hrvatskoj.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH čestitajući na sklopljenom Kolektivnom ugovoru posebno je naglasio da radnici iz Hrvatske upravo odlaze u zemlje Europske unije koje imaju tradiciju razvijenog socijalnog dijaloga, te u kojima se poštuje radnik i rad. I mi kao članica EU moramo tome težiti i kontinuirano mijenjati na bolje odnos prema radniku.

OSTALE NOVOSTI