- SINDIKAT METALACA HRVATSKE – INDUSTRIJSKI SINDIKAT - https://www.smh.hr -

U Sarajevu je 30.05. i 31.05.2011. godine održana II. Regionalna konferencija sekcija žena metalskih sindikata Jugoistočne Europe i VII. Regionalna konferencija sindikata metalaca Jugoistočne Europe.

[1]Na konferencijama je sudjelovalo jedanaest sindikata metalaca Jugoistočne Europe. Sindikati koji su bili u projektu sudjelovali su sa 15-tak predstavnika, dok je SKEI-Slovenija, Sindikat metalaca Crne Gore i SMH-IS sudjelovali sa po dva predstavnika budući su imali status gosta u projektu. Održavanje ovih konferencija poduprli su Zaklada „Friedrich Ebert“ i Fundacio apau î $olidaritat iz Španjolske/Katalonija. Domaćin i organizator je bio Sindikat metalaca Bosne I Hercegovine. Na početku dvodnevnog rada je sudionike konferencija pozdravio osim predsjednika Sindikata metalaca BiH Muhameda Hadžića i  Ismet Bajramović, predsjednik Saveza sindikata Bosne i Hercegovine, te premjer i ministar gospodarstva.
Iz SMH-IS sudjelovale su Đurđa Mihalčik, predsjednica Sekcije žena SMH-IS i Vesna Mlinarić, pomoćnica predsjednika SMH-IS.
[2]Osnovna tema II. Regionalne konferencije sekcija žena je bila „Zakonska regulativa mobbing-a“.  Druga važna tema bila je“Razmjena iskustava i razvoj zajedničkih politika za privlačenje više žena – aktivistica u sindikat“. Sudionice II. Regionalne konferencije  zajednički i kritički su analizirale ostvarivanje zaključaka sa prošle I. Regionalne konferencije žena JIE.  Nakon uvodnih riječi i obimne rasprave usvojeni su Zaključci i Rezolucija.
VII. Regionalna konferencija sindikata metalaca Jugoistočne Europe raspravljala je o temama:  „Slobodan protok ljudi i stvaranje jedinstvenog tržišta rada u regiji (radnici-migranti, zapošljavanje preko agencija u trećim zemljama i ostvarivanje radnih prava)“ i „Položaj mladih i izgledi za njihovo zapošljavanje“. Nakon uvodnih izlaganja i obimne rasprave usvojeni su Zaključci.

[3]

 ZAKLJUČCI/CONCLUSIONS:

ZAKLJUČCI II. Regionalne konferencije sekcija žena metalskih sindikata JIE [4]
CONCLUSIONS Of the II Regional Conference of Metalworkers’ Women Sections [5]

ZAKLJUČCI sa VII. Regionalne konferencije sindikata metalaca JIE [6]

REZOLUCIJA II Konferencije sekcija Žena metalskih sindikata iz JIE [7]
RESOLUTION of the II Conference of Women’s sections at metalworkers’ unions in SEE

[8]