Loading...
Vijesti

Dan dostojanstvenog rada

U povodu Dana dostojanstvenog rada, koji se obilježava u subotu, iz Sindikata metalaca Hrvatske  (SMH) upozorili su da se rad u metalskom sektoru ne može smatrati dostojanstvenim s obzirom na prosječnu plaću od 4000 kuna, nepoštivanje kolektivnog ugovora i broj prekovremenih sati iznad broja propisanog Zakonom o radu.

Predsjednik SMH-a Vedran Dragičević istaknuo je na konferenciji za novinare da pod dostojanstvenim radom podrazumijevaju 40-satni radni tjedan, ugovore o radu pretežito na neodređeno vrijeme, minimalni broj radnih sati u preraspodjeli i prekovremenom radu, te plaće za puno radno vrijeme koje će omogućiti normalan život i standard radnika i njihovih obitelji.

Upozorio je na nedostatak radne snage od oko 5000 radnika u metalskom sektoru, što je izravna posljedica nepoštivanja uvjeta za dostojanstveni rad i toga što su plaće u metalskoj industriji 20 posto ispod prosjeka, pa radnici odlaze u inozemstvo gdje imaju bolje plaće i uvjete rada.

Sindikalci najavljuju kako će pokušati plaću približiti razini od oko 1000 eura, što bi radnike motiviralo na ostanak u Hrvatskoj. Ne otvore li se nova radna mjesta u proizvodnji doći će u pitanje i ostala, tvrdi Dragičević.

Vlada je podigla cijenu struje i najavila olakšice poslodavcima, a nitko ne spominje radnike koji žive od 4000 kuna, naglasio je. Apelirao je stoga na Vladu da pokrene dijalog sa sindikatima o tome u kojem smjeru Hrvatska treba ići, jer sada tržište ne određuje cijenu rada, a poslodavcima se sve više povećava profit.

Dragičević je izvijestio kako su formirali akcijske timove i najavio da će ih aktivirati kad započnu pregovori. Također je najavio da će SMH raditi pritisak na Vladu i poslodavce u čemu će ih, kako očekuje, podržati svi koji rade i pune proračun.

Pomoćnica predsjednika SMH-a Vesna Mlinarić upozorila je na raskorak u plaćama starih i novih članica Europske unije, sve više ugovora o radu na određeno vrijeme i agencijsko zapošljavanje. Može li se 250 sati prekovremenog rada nazvati dostojanstvenim, pita Mlinarić dodajući kako, nažalost, radnici pristaju i na takav rad kako bi sačuvali egzistenciju.

SMH pokušava ugovoriti porast osnovice za plaće, kao i povećanje minimalne plaće na 50 posto prosječne plaće. Početkom godine minimalna plaća bila je na 42 posto prosječne, s trendom daljnjeg zaostajanja, podsjetila je Mlinarić.

izvor: nacional.hr

video: vijesti.hrt.hr

OSTALE NOVOSTI