Loading...
Regija - Panonska HrvatskaVijesti

Nezadovoljni plaćama traže potporu ministra Tolušića, gradonačelnika Miličevića i predsjednika HGK Burilovića

Županja, 16. siječnja 2018. (vktv.hr/sssh) – Radnici županjske tvornice kombajna Same Deutz-Fahr Žetelice nastavljaju sa štrajkom radi zaštite i promicanja socijalnih prava, nakon što ga je Županijski sud u Vukovaru proglasio legitimnim. Naime, poslodavac je pokušao osporiti legitimitet štrajka i podnio je tužbu sa zahtjevom da se štrajk proglasi nezakonitim, no Sud je nakon izloženih argumenata odbio tužbu i štrajk proglasio zakonitim.

Štrajkom, poručili su još jedanput na konferenciji za novinare, žele postići ispunjenje svojega zahtjeva, što podrazumijeva povećanje svih razina plaća u skladu s Kolektivnim ugovorom i Aneksom  kolektivnog ugovora u iznosu 100 eura na vrijeme od jedne godine i povećanje osam posto na posebne uvjete rada.

U štrajku sudjeluje, istaknuto je, 95 posto radnika tvornice, a za to vrijeme proizvodnja stoji. Riječ je o tvrtki koja uspješno posluje i kojoj bi na iznosu prosječne plaće mnogi pozavidjeli. No, unatoč tome, upozorili su iz Štrajkaškog odbora, radnici koji rade u proizvodnji podcjenjeni su i imaju niske plaće, pa čak i niže od minimalne plaće.

– Naš plan je pozvati ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade RH Tomislava Tolušića koji je 29.11. bio u ovoj tvornici i slikao se na kombajnu i tvrdio kako je to super firma, a nije pitao kolike su plaće radnika. Zatražit ćemo da bude naš posrednik prema talijanskom vlasniku, najavio je to Antun Štivić, regionalni povjerenik SMH-IS.

Obratit će se, naveli su iz Štrajkaškog odbora, i županjskom gradonačelniku Davoru Miličeviću koji je u svom gostovanju u radijskoj emisiji izrazio potporu radnicima u štrajku, a što im je u telefonskom razgovoru i potvrdio. Zatražit će i njegovo uključenje kao posrednika, pojasnio je Štivić i dodao:

– Pozvat ćemo na uključenje i Luku Burilovića, koji je inače iz ovog kraja, predsjednika HGK, jer je ova tvrtka član Komore, kako bi kontaktirao sa stranim vlasnikom, te ga uvjerio da su plaće vrlo niske, da ljudi odlaze iz Županje i da ne mogu raditi za te male plaće.
Iz medija:

Sindikat odbio ponudu Uprave za 71 eura veću plaću _glas-slavonije.hr

VRŠI SE PRITISAK NA RADNIKE _zupanjac.net

Nastavno:

Podršku radnicima koji štrajkaju u Same Deutz Fahr Žetelice pružio županjski gradonačelnik _sssh.hr

 

IZVOR:sssh.hr

OSTALE NOVOSTI