- SINDIKAT METALACA HRVATSKE – INDUSTRIJSKI SINDIKAT - https://www.smh.hr -

Inicijativa 67 je previše- Potpiši za referendum- Promjenimo uvjete za mirovinu!

Tri sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), i Matica hrvatskih sindikata (MHS), organizirane u inicijativu 67 je previše [1], zajednički su pokrenuli akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Prikupljanje potpisa odvijat će se u razdoblju od 27. travnja do 11. svibnja 2019.

Sindikat metalaca Hrvaske- Industrijski sindikata je član Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) [2] te će aktivno sudjelovati u svim aktivnostima vezano za akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma u sljedećim tjednima. U sljedećih nekoliko tjedana, prije akcije prikupljanja potpisa SSSH, zajedno s ostale dvije središnjice, organizirat će skupove povjerenika u svim većim gradovima Hrvatske.

Mirovinski sustav pitanje je koje se izravno tiče svih nas, radnica i radnika, umirovljenika, naših roditelja, djece, supružnika, partnera, rođaka i prijatelja. Ovo je akcija svih onih koji smatraju da hrvatski građani zaslužuju dostojanstvenu starost, i spremni su se za to boriti.

U akciji trebamo pomoć svih sindikalnih povjerenika i članova sindikata.

Zašto tražimo referendum?

Kao sindikati, pokušali smo razgovarati i pregovarati s Vladom o mirovinskoj reformi. Nisu htjeli saslušati naše argumente, niti na njih odgovoriti. Nisu nam htjeli dati čak ni argumente za mjere koje su proveli.

Kad nije išlo za stolom, organizirali smo prosvjed (Doživi mirovinu – I tebe se tiče, 20. listopada 2018.). Tisuće građana su nas podržale, ali nas vlasti još jednom nisu shvatile ozbiljno. Pokazali su da su vlada koja ne sluša svoje građane, i ne mari za to što misle radnici.

Nakon svega, nije nam preostalo drugo nego pokušati ovim putem – omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i da sami sudjeluju u donošenju odluka koje određuju kako će provesti svoju starost.

Referendumsko pitanje

Pitanje je napisano u obliku prijedloga zakona. Ako referendum bude uspješan, građani će izravno svojim glasanjem donijeti zakon kojim će se:

Ne zaboravite – stjecanje prava na mirovinu ne znači nužno obavezu odlaska u mirovinu!

Možemo li uspjeti?

Sigurni smo da možemo uspjeti. Iza sebe imamo iskustvo tri uspješne referendumske inicijative – 2010. g. protiv izmjena Zakona o radu, te 2014. g. protiv tzv. outsourcinga u javnim službama i protiv monetizacije autocesta („Ne damo naše autoceste“).

Svakog puta uspjeli smo prikupiti više od dovoljnog broja potpisa. Svakog puta Vlada je odustala od svojih namjera, što znači da su sve tri akcije ostvarile svoj cilj.

Što možeš osobno učiniti?

U akciji trebamo pomoć svih sindikalnih povjerenika i članova sindikata.

Svatko od vas može dati osoban i važan doprinos ovoj akciji, na jedan ili više od ovih načina:

Za detalje kontaktirajte koordinatora za svoj grad odnosno županiju ili se obratite svojem sindikatu.

Više informacija o akciji možete pogledati na sljedećim kanalima Inicijative:

www.67jeprevise.hr [3]

www.facebook.com/67jeprevise [4]

www.instagram.com/67jeprevise.hr [5]

Preuzmite materijale koje možete koristiti za informiranje vaših članova:

plakat_referendum_B2
[6]

67-je-previše_letak-za-povjerenike-FINAL
[7]

67-je-previše-Uključi-se_FIN
[8]

67-je-previše_Zašto-smo-se-organizirali-FINAL
[9]