Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaRegija - Panonska HrvatskaRegija – Središnja HrvatskaVijesti

Edukacija metalaca o provođenju izbora za radničko vijeće

Zagreb, 1. ožujka 2021. – Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat (SMH-IS) organizirao je seminare/radionice za članove radničkih vijeća, sindikalne povjerenike koji su preuzeli funkciju radničkog vijeća, te povjerenike radnika za zaštitu na radu, i to 18. i 19. veljače za članove iz Slavonsko-baranjske regije, te 25. i 26. veljače za članove ostalih regija SMH-IS-a.

Polaznici su upoznati s pravom radnika na izbor radničkog vijeća, ovlaštenjima radničkog vijeća, odnosom sa sindikatom, provođenjem postupka izbora, te novinama iz aktualnog Pravilnika o postupku izbora radničkog vijeća, koje predviđaju mogućnost korištenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija u provođenju svih sastavnih dijelova postupka izbora radničkog vijeća.

Na radionicama su polaznici rješavali hipotetske situacije, te međusobno izmjenjivali iskustva.

Kako se izbori za povjerenike radnika za zaštitu na radu provode prema isti pravilima kao i izbori za radnička vijeća polaznici su upoznati i s tom tematikom.

Seminari/radionice održani su u Daruvarskim toplicama i Stubičkim toplicama, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Ukupno je educirano 48 polaznika koji nisu skrivali zadovoljstvo organizacijom edukacije uživo.

Polaznicima s područja Slavonsko-baranjske regije o temi su govorili Tina Šustić, pravna savjetnica SMH-IS-a, Mato Stanković, pravni povjerenik u Teritorijalnom uredu SSSH Slavonski Brod, te Antun Štivić, regionalni povjerenik SMH-IS-a.

Polaznicima seminara/radionice u Stubičkim toplicama o temi su govorili Tina Šustić, pravna savjetnica SMH-IS-a, i Leonid Čimbur, glavni sindikalni povjerenik SMH-IS-a i koordinator povjerenika radnika za zaštitu na radu u kutinskome SELK-u.

Za povjerenike radnika za zaštitu na radu planira se potkraj ožujka organizirati dodatni seminar o pravilima zaštite na radu i općim načelima prevencije, pravima i obvezama povjerenika, zaštiti djelovanja, te aktualnim propisima.

Sukladno Zakonu o radu, troškove smještaja, te putne troškove za članove radničkih vijeća snosio je poslodavac.

izvor:sssh.hr

OSTALE NOVOSTI