Loading...
Vijesti

Završna Konferencija o temi: “Jačanje socijalnog dijaloga u jugoistočnoj Europi instrumentima korporativne društvene odgovornosti”

 
Istambul – Turska, 23.-25. travnja 2007.
 

U Istambulu –Turska održana je od 23.-25. travnja 2007. godine završna konferencija o temi “Jačanje socijalnog dijaloga u jugoistočnoj Europi s instrumentima korporativne društvene odgovornosti”. Ovom konferencijom završen je zajednički projekt EMF-a i DGB-a uz potporu Europske komisije u kojem su sudjelovali sindikati – članice EMF-a Bugarske, Rumunjske, Makedonije, Turske i Hrvatske tj. nove članice-države Europske unije i one koje pregovaraju za članstvo u Europskoj uniji. Na ovu završnu konferenciju kao gosti bili su pozvani i svi drugi sindikati- članice EMF-a.

Prethodno je u svakoj zemlji na razini sindikata održana posebna radionica kao dio projekta, pa je tako, da podsjetimo, u Hrvatskoj takva radionica održana od 19.-22.02.2007. godine u Zagrebu.
Iz Hrvatske su u radu konferencije sudjelovale osobe koje su sudjelovale u Radionici u Zagrebu, a po unaprijed propisanim pravilima iz projekta.  Tako su Radionici bili prisutni predstavnici tvrtki iz multinacionalnih kompanija, iz grane djelatnosti tvrtki koje su u tijeku restrukturiranja, te predstavnici profesionalnog sastava sindikata koji sudjeluju u projektu. U radu završne konferencije sudjelovali su: Ivo Marjanović-predsjednik, Vedran Dragičević-dopredsjednik, Milan Borić-predsjednik Koordinacije sindikalnih povjerenika u multinacionalnim kompanijama koja djeluje pri SSSH, Slavica Pranjić-predsjednica Koordinacije Končar, Zlatko Šimek-glavni sindikalni povjerenik iz “Elka kabeli doo” Zagreb i Vesna Mlinarić- pomoćnica predsjednika za ekonomske poslove i tarifnu politiku.

Po zamolbi organizatora iz Hrvatske udruge poslodavaca sudjelovala je Jasna Kulušić.
O “Ekonomskom razvoju u grani metala u jugo istočnoj Europi-Rezultatima iz projekta” govorili su Manfred WANNÖFFEL i Josef LE iz Gemeinsame Arbeitsstelle Ruhr-Universität Bochum/IGM
O “Ulozi socijalnih partnera po pitanju upravljanja informacijama, konzultiranju i participaciji u multinacionalnim kompanijama na europskoj i nacionalnoj razini govorio je Luc TRIANGLE; predsjednik EMF-ove radne grupe za politiku poduzeća.

Uvod u panel raspravu o temi “Razvoj socijalnog dijaloga u jugoistočnoj Europi u pogledu politike proširenja EU” dao je Grigor Gradev- Savjetnik senior ETUI – REHS. Panel rasprava održana je sa sudionicima sindikata i predstavnicima radnika i poslodavaca.

O “Strategiji sindikata metalaca iz Bugarske, Rumunjske, Turske, Hrvatske i Makedonije za socijalni dijalog na nacionalnoj i europskoj razini” govorili su predstavnici tih sindikata. U toj raspravi SNH je predstavljao predsjednik Ivo Marjanović.

Svaki sudionik, a predstavnik zemlje iz projekta kratko je prezentirao strategije i prioritete koji se odnose na socijalni dijalog pojedinog sindikata zemlje koja je sudjelovala u projektu. Zaključke je kratko prezentirao  Peter SCHERRER, EMF-ov glavni tajnik.

Svi materijali, prezentacije i istraživanja su dostupni na web stranici EMF-a www.emf-fem.org i biti će poslani sindikatima iz zemalja sudionica u projektu. Po objavi ovih korisnih materijala isti su dostupnima svim zainteresiranima. Materijali sa pojedinačnih radionica zemalja sudionica iz projekta također su dostupni na istoj adresi.

OSTALE NOVOSTI