Loading...
Vijesti

U Zagrebu je 10.11.2007. godine na Trgu Francuske Republike u organizaciji Sindikata metalaca Hrvatske održan Javni sindikalni skup pod nazivom «SOCIJALNOM HRVATSKOM VRATITE DOSTOJANSTVO HRVATSKOM RADNIKU METALCU».

Na tom javnom sindikalnom skupu bilo je nazočno oko 600 članova Sindikata metalaca Hrvatske koji u pravilu su ili članovi tijela i organa SMH ili su glavni sindikalni povjerenici u podružnicama, odnosno članovi povjereništva. Javnom okupljanju metalaca bili su nazočni članovi iz cijele Hrvatske kako bi uoči izbora upozorili političare na socijalnu sliku i probleme metalaca u Hrvatskoj. Podršku metalcima dalo je i više predsjednika i predsjednica sindikata udruženih u SSSH i predsjednica SSSH Ana Knežević. Posebnu podršku dobili smo od članstva Sindikata graditeljstva Hrvatske i studenata.

Oko 600 okupljenih članova Sindikata metalaca poručilo je kako se protive mijenjanju radnog zakonodavstva kojim bi se smanjila radnička prava i toleriralo crno tržište rada.
“Stop porezima na naše jadne plaće”, “Metalci ne žele biti robovi”, “Tražimo pravedne plaće za naš rad”, neke su od parola upućene sa skupa političarima.
Želimo ekonomsku politiku kojom će se očuvati industrija, a posebno metalska, te kontrolu pristupa sumnjivoga kapitala, rekao je predsjednik Sindikata Ivo Marjanović. Usprotivio se povećanju poreza koji bi opteretili radnika, te liberalnom kapitalizmu koji zagovaraju Svjetska banka i MMF, čija se uspješnost mjeri proporcionalnom smanjenju radničkih prava.
Sindikat metalaca Hrvatske je za ulazak Hrvatske u EU kad se riješi problem korupcije i reformiraju pravosuđe, gospodarstvo, zdravstvo, školstvo i socijalna politika. U tom smislu traži duže prijelazno razdoblje za pojedine industrije, a posebno brodogradnju.
Bez obzira što nas je svaki dan sve manje, jer su naše tvornice iselili, a radna mjesta ukinuli, nećemo se prestati boriti za svoju sudbinu, poručila je glavna sindikalna povjerenica TŽV Gredelja, Višnja Kovačec.
Vedran Dragičević, dopredsjednik SMH upozorio je na probleme u restrukturiranju i privatizaciji brodogradnje do uključivo «zatvaranja» brodogradilišta, a Mladen Novosel – regionalni povjerenik upozorio je osim kršenja Zakona o radu i na probleme vezane uz sigurnost i zaštitu na radu, te stradanja radnika radi ne primjene zakona i mjera kojima se osigurava koliko-toliko siguran rad.

Zakonom zajamčena minimalna plaća, stroga inspekcijska kontrola nepoštivanja kolektivnog ugovora i sigurnosti na radnom mjestu, te neprihvaćanje stranih ulagača čiji je interes zatvaranje tvrtke ili prenamjena djelatnosti neki su od zahtjeva koje su sindikalci uputili političarima u ovo predizborno razdoblje.

 
 

OSTALE NOVOSTI