Loading...
Vijesti

Privatizacija Montaže očekuje se odmah nakon konstituiranja Vlade za privatizaciju uspješne tvrtke zainteresirani su njemački Bilfinger Berger i konzorcij koji predvodi IGH

Možda smo malo nestrpljivi, no zato što vrijeme ne radi za nas i jer nam treba strateški partner koji će omogućiti ulaganja i uključivanje u podjelu velikog kolača koji slijedi u području energetike u Europi i svijetu u idućih deset godina, privatizacija će biti jedna od važnijih aktivnosti Đuro Đaković Montaže u 2008.”, ustvrdili su jučer Vlatko Blekić i Darko Katić, čelnici tog slavonskobrodskog građevinsko-montažerskog poduzeća. Oni očekuju da će se pitanje privatizacije otvoriti odmah nakon konstituiranja Vlade te da bi se tijekom godine poduzeću osigurala perspektiva uz novog, privatnog vlasnika. ĐĐ Montaža je u sastavu i u većinskom vlasništvu državnog Đuro Đaković Holdinga i čini njegov najvažniji segment, donoseći gotovo polovicu ukupnih prihoda. Lani u rujnu direktori Montaže aktualizirali su godinama odgođenu temu privatizacije Montaže, prodavši svoje dionice, koje čine udjel od 24,9 posto u temeljnom kapitalu, njemačkoj korporaciji Bilfinger Berger Power Services, s kojom Montaža ima dugogodišnju poslovnu suradnju.

 
Vlatko Blekić i Darko Katić čelnici su tvrtke koja je imala prihod od 485, a bruto dobit 6,5 milijuna kuna

I zaposlenici bi dionice

Ta je tvrtka, potvrdili su jučer Katić i Blekić, zainteresirana za povećanje udjela u ĐĐ Montaži, ali zainteresirane su i dalje domaće tvrtke okupljene u konzorcij koji predvodi IGH, koji još čine Dalekovod i Konstruktor inženjering, dok je austrijski holding Christof u međuvremenu potrebe za takvim kapacitetima riješio akvizicijom u Rumunjskoj te je odustao od daljnjeg natjecanja za Montažu. Interes za dionicama iskazuju i zaposlenici Montaže, koji su inicirali i izradu modela privatizacije koji je također jučer predstavljen, a prema kojemu bi se za strateškog partnera osiguralo većinski paket, odnosno 50 posto plus jedna dionica, dok bi se preostalih 14,22 posto dionica pod povoljnijim uvjetima prodalo sadašnjim zaposlenicima ĐĐ Montaža. Sindikat traži i aktivno sudjelovanje kod utvrđivanja uvjeta natječaja, odnosno socijalnog sporazuma, koji, prema riječima predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Ive Marjanovića, neće biti potpisan bez prethodnog “testiranja” svakog pojedinog ponuđača. Radnici su, kako ističe sindikalac iz Montaže Antun Luketić, glavni kapital tvrtke i stoga žele biti i vlasnički involvirani. Želja im je zapravo steći kontrolni paket, no uz određene uvjete o kojima su potkraj prosinca izvijestili potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i Hrvatski fond za privatizaciju pristaju i na manje, odnosno na 14,22 posto dionica. Među ostalim, traže zadržavanje sjedišta tvrtke u Slavonskom Brodu, zadržavanje zaposlenih kroz najmanje tri godine, poštivanje kolektivnog ugovora i znatna ulaganja u tehnološku opremljenost. U 2007. godini, prema prvim procjenama Uprave, ĐĐ Montaža ostvarila je većinu zacrtanih ciljeva. Odrađeno je 1,9 milijuna efektivnih sati uz prosječno zapošljavanje 990 radnika, od čega više od 60 posto je bilo na inozemnim tržištima. Ostvareni su pritom poslovni prihodi u visini od 485 milijuna kuna, a dobit prije oporezivanja procjenjuje se na 6,5 milijuna kuna. U odnosu na prethodnu godinu to je, prema pojašnjenju Uprave, blago povećanje bruto dobiti. Poslovi koji su obilježili prošlu godinu bili su rekonstrukcija Ininih rafinerija u Sisku i Rijeci, u čijoj se obnovi u Montaži nadaju sudjelovati i ove godine. Najviše prihoda lani ostvareno je u segmentu mostova i čeličnih konstrukcija, oko 185 milijuna kuna. Taj je sektor bio angažiran na montaži mosta na osječkoj obilaznici, te montaži vijadukta u Perkovcima, a završena je izrada i dio montaže triju vijadukata na koridoru Vc. Završena je i rekonstrukcija platforme za Crosco. Na njemačkom tržištu, inače najjačem inozemnom tržištu ĐĐ Montaže, poslovi su donijeli prihode od 150 milijuna kuna. Lani je završena cementara u Libanonu, te projekt u Tunisu, zbog čega se te podružnice gase, a kapaciteti Montaže angažirani su bili i u Norveškoj i Finskoj.

Sporiji rast

U ovoj godini pak Uprava ĐĐ Montaže očekuje nešto sporiji rast jer je početak niza velikih projekata odgođen za 2009. godinu, u koju će se stoga prenijeti znatnije stope rasta. U siječnju bi trebao biti obavljen remont Petrokemije u Kutini, a u veljači počinju radovi na rekonstrukciji i povećanju kapaciteta virovitičke šećerane Viro. Očekuje se i početak radova na gradnji pelješkog mosta, a na inozemnim tržištima trebali bi započeti radovi na cementari u Mađarskoj, dok se od početka ožujka planira znatno povećanje broja zaposlenih na nuklearnoj elektrani u Finskoj te jači angažman na tržištu Austrije. Podružnica u Njemačkoj planira prihode i kapacitet na razini prethodne godine. Prve projekcije za ovu godinu ukazuju da bi konsolidirani poslovni prihod trebao iznositi 390 milijuna kuna, s nešto većim brojem odrađenih efektivnih sati, oko 2 milijuna uz zadržavanje broja zaposlenih na zatečenom nivou. Blago smanjenje prihoda u Upravi pojašnjavaju i strukturom poslova, u kojoj će biti smanjen broj podizvođača što za sobom povlači i manje prihode.

 

 

 

 

 

 

 

Članak je objavljen u Poslovnom dnevniku 09.01.2008.

OSTALE NOVOSTI