Loading...
Vijesti

U Lisabonu je od 29. veljače do 1. ožujka 2008.g. održana Konferencija SEED 3

TEMA KONFERENCIJE:

  1. INFORMACIJE I. KONZULTACIJE U PRAKSI SA KONKRETNIM SLUČAJEVIMA
  2. NOVI INSTRUMENTI UPOTREBLJENI U RAZNIM SCENARIJIMA

Delegacija SMH bila je u sastavu Vedran Dragičević i Biljana Zatezalo koja je pripremila prezentaciju o iskustvima u restrukturiranju brodogradnje i obojene i crne metalurgije,

29.02.2008.g. u 9.30 započela je Konferencija koju je otvorio Josc Simoes. generalni sekretar Sindikata metalaca Portugala.

Iz njegovog izlaganja vrijedno je napomenuti da je naglasio kako je informiranje i konzultiranje vrlo značajno za djelovanje Sindikata kako na nacionalnoj, tako i na transnacionalnoj razini. Naročito je bitno da se prisile multinacionalne kompanije koje djeluju u više država na upotrebu instrumenata informiranja i konzultiranja u pregovorima sa sindikatima.
Pored svega navedenog treba imati na umu kako se razlikuju socijalni dijalozi, na nacionalnoj i transnacionalnoj razini. Bart Samvn, predstavnik generalnog sekretara EMF-a. svoje izlaganje usmjerio je na instrumente koje je nužno koristiti u pregovorima na Europskoj razini.
Naglasak je na multinacionalnim kompanijama u kojima egzistiraju Europska radnička vijeća i ulozi EMF-a u koordinaciji socijalnog dijaloga.
Naglasio je da je važno ispunili četiri pretpostavke i to:

  1. prihvaćanje EMF-ova koordinatora za vođenje socijalnog dijaloga
  2. osnivanje koordinatorske grupe Sindikata iz nacija u kojima djeluje multinacionalna
    kompanija
  3. formiranje tima eksperata za socijalni dijalog
  4. jedinstveni ured i administracija

Ovakav instrument u koordinaciji EMF-a je vrlo važan i kod kolektivnog pregovaranja.
Nakon izlaganja predstavnika EMF-a na primjerima multinacionalnih kompanija i provođenja socijalnog dijaloga u njima izlagali su pregovarači iz
. “OM” – General Motorsa i
– NOKIA-e, te na svojim iskustvima u praksi prikazali njihov način vođenja pregovora.
Za informiranje i konzultiranje, jedinstveni su, da im jezična barijera i različiti radni zakoni u pojedinim državama, predstavljaju najveći problem.
Našu prezentaciju uz pomoć engleskog prijevoda kolegice Biljane Zatezalo. sudionici su popratili sa interesiranjem, uz niz pitanja.
Naglasak našeg izlaganja jeste bio na lošoj informiranosti o stanju pregovora sa Europskom komisijom oko hrvatske brodogradnje i nužnosti zajedničkog nastupa Vlade i Sindikata u pristupnim pregovorima sa Europskom unijom.
Generalni zaključak Konferencije je da upotreba svih instrumenata navedenih u izvještaju je neizbježna i da EMF kao krovna organizacija ima najveću odgovornost da iste osigura uz pomoć svih Sindikata udruženih u EMF.
Na kraju izvještaja želim naglasili da je sve troškove puta i boravka u Portugalu uredno refundirao EMF tako da se sredstva SMH nisu koristila.

U Hrvatsku smo se vratili 01. 03. 2008.g.

OSTALE NOVOSTI