3. prosinca 2008.

Javni skupovi u brodogradilištima

Split, Trogir, Rijeka, Pula, 26. i 28. studenoga 2008. – Povodom iskazane namjere Vlade RH da privatizira i restrukturira brodogradnju prema diktatu iz Europske Unije, Sindikat metalaca Hrvatske (SMH), odlučan u obrani svojih stavova, organizirao je 26. studenoga 2008. godine, za vrijeme trajanja marende, kako se ne bi remetio proizvodni proces, polusatne javne skupove u brodogradilištima „Brodosplit“, „Brodotrogir“ i „3. maj“. Javni skup u „Uljaniku“ održan je dva dana kasnije, 28. studenoga.

 

Zaključak o održavanju javnih skupova donio je Izvršni odbor SMH na sjednici 19. studenoga 2008. godine poštujući volju radnika iskazanu u anketi u srpnju ove godine kada se čak 96,6 posto članova Sindikata metalaca Hrvatske u brodogradilištima „Uljanik“ iz Pule, „3. maj“ iz Rijeke, „Brodotrogir“ i „Brodosplit“ izjasnilo kako je spremno, pod vodstvom toga Sindikata, zaustaviti proizvodnju ako se ne bude poštovao dogovor sindikata s Vladom RH od 20. svibnja 2008. godine prema kojemu bi sindikati, koji djeluju u brodogradilištima, trebali biti uključeni u realizaciju programa restrukturiranja, u izradu natječaja za privatizaciju, te odabir strateškog partnera. Dogovorena je izrada socijalnoga sporazuma sa strateškim partnerom, a Vlada bi zadržala 25 plus jednu dionicu u svojem vlasništvu koje bi kasnije trebala, u posebnim povoljnijim uvjetima, prodati radnicima.
Kako je rečeno na skupovima, SMH ne prihvaća smanjenje kapaciteta brodogradilišta za 40 posto, liberalno smanjenje broja radnika, promjenu djelatnosti i izmještanje brodogradilišta.

SMH ostaje pri svojim zahtjevima za zadržavanjem brodogradilišne djelatnosti i postojećih lokacija škverova, za zadržavanje optimalnoga broja zaposlenih i zbrinjavanje eventualnih viškova, kao i zadržavanje udjela države u vlasništvu brodogradilišta kao kontrolnoga mehanizma do okončanja restrukturiranja.
Komentari su zatvoreni.