Loading...
Odbor hrvatske brodogradnjeRegija - Jadranska HrvatskaVijesti

SMH poziva Vladu da ubrza rješavanje problema brodogradnje

Šibenik, 9. svibnja 2008. (Hina) – Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) tražit će od Vlade da se u pregovorima s Europskom unijom (EU) izbori da prijelazno razdoblje za hrvatsku brodogradnju bude pet godina od ulaska u EU, rekao je predsjednik SMH Ivo Marjanović na konferenciji za novinare održanoj danas u šibenskim hotelima Solaris.

Marjanović je istaknuo da je Malta sačuvala svoju brodogradnju upravo zato što se uspjela izboriti za odgovarajuće prijelazno razdoblje, za razliku od Poljske čija su brodogradilišta propala, jer u pristupnim pregovorima za EU nije ni tražila to prijelazno razdoblje.

No, sadašnje stanje i odnos hrvatske Vlade prema brodogradnji izaziva zabrinutost, jer se taj problem sporo rješava, naglasio je Marjanović.
“Pozdravljamo izjavu premijera Ive Sanadera da nijedan radnik u našim brodogradilištima neće ostati bez posla, ali još uvijek nema službenog stava Vlade o budućnosti brodogradnje, a vremena nema, jer do lipnja ove godine sve treba biti pripremljeno i predano u Bruxelles”, rekao je Marjanović, dodajući kako 12.900 radnika u hrvatskim brodogradilištima traži i da se brodogradilišta pojedinačno restrukturiraju kako bi svako od njih dobilo svoju šansu.
SMH se ne plaši privatizacije hrvatskih brodogradilišta, kazao je Marjanović. Štoviše, smatra ju prijeko potrebnom, ali pod uvjetom da radnici u vlasništvu sudjeluju s 25 posto plus jednu dionicu, te da i država zadrži dio vlasništva barem dok se ne vidi kako će brodogradilište funkcionirati s novim, privatnim vlasnikom.
U SMH-u su svjesni da su gubici hrvatskih brodogradilišta u iznosu od 4 milijarde kuna velik problem. Ističu kako sadašnja narudžba od 50 novih brodova jamči svijetlu budućnost, no problem su tehnologija i kadrovi. Problem predstavljaju i državne subvencije, jer takav način potpore brodogradnji ne postoji u EU.

“To ne znači da u EU ne podupiru svoju brodogradnju, ali se to radi na drukčiji način. Novac se daje za unaprjeđenje tehnologije, ekologiju, pa čak i restrukturiranje, ali tzv. vertikalna državna subvencija od 10 posto, kakva je kod nas, ne postoji ni u jednoj zemlji EU”, rekao je Marjanović.

OSTALE NOVOSTI