Loading...
Vijesti

JAVNI PROSVJED – RADNIČKE DEMONSTRACIJE

Dana 12. travnja 2008. godine, te kišne subote održan je prosvjed u organizaciji SSSH pod nazivom «Zajedno za veće plaće u javnom i privatnom sektoru»

Dana 12. travnja 2008. godine, te kišne subote, održan je najveći prosvjed u povijesti sindikata u Hrvatskoj. Prosvjed je organizirao SSSH zajedno s svojim udruženim sindikatima. Prosvjedu su se nakon niza peripetija priključile i druge sindikalne središnjice (NHS, HUS, Sindikati usluga Uni Cro i Matica hrvatskih sindikata) osim URS-a. Na trg Francuske Republike već od 9,30 počeli su stizati brojni autobusi s prosvjednicima iz svih krajeva Hrvatske u organizaciji SSSH koji su bili i najbrojniji, a lako ih je bilo prepoznati samo sa obilježjima SSSH u crvenoj boji. Bili su obučeni u crvene kecelje i kape, no članovi SMH imali su i svoja obilježja – bedž, zastave i balone.

Ocjenjujemo da je broj odazvanih članova SMH bio daleko veći od planiranog broja sudionika te na kraju sa sigurnošću možemo potvrditi da je na prosvjedu bilo više od 2100 članova SMH. Dok je početak kolone već došao na Trg bana Josipa Jelačića kraj kolone još nije ni krenuo s Trga dr. Franje Tuđmana. Svi članovi SMH koji su u to subotnje jutro ustali i prije nego obično kad idu na posao, došli su nakon dugog putovanja u Zagreb svaki sa svojom željom i zahtjevom prema Vladi, Hrvatskom saboru, poslodavcima i drugim institucijama koji im mogu pomoći u rješavanju njihovih osobnih važnih životnih i obiteljskih problema. Međutim, svi su slijedili temeljnu poruku prosvjeda «Zajedno za veće plaće u javnom i privatnom sektoru» ocijenivši da su nedostatne plaće i ukupan pad standarda hrvatskih radnika temeljni problem radnika u cjelini pa tako i radnika metalca.
Brojnost i odaziv članstva iznenadio je mnoge skeptike od kojih su neki to mogli i javno pokazati. Mediji koji nam u pravilu nisu skloni korektno su u prvim vijestima izvještavali o prosvjedu i njegovim porukama. Brojnost članstva na prosvjedu svakako je ojačala pregovaračku poziciju sindikata, ali i poslao temeljnu poruku da u slučaju potrebe će se sindikati ponovno organizirati u zaštiti prava članstva kojeg organiziraju i zastupaju. Ovaj prosvjed će vjerojatno i odgovoriti na pitanje onim članovima koji nas još uvijek pitaju:
«Zašto sam član Sindikata?» Da li je odgovor uopće potreban? Ne, potrebno je samo uključivanje takvih članova u prvi slijedeći organizirani prosvjed ili štrajk kad to SMH ili SSSH budu organizirali.
Poštovane kolegice i kolege, koristim prigodu da svim članovima SMH koji su se odazvali prosvjedu zahvalim, a do neke iduće slične organizirane sindikalne aktivnosti. Više informacija o prosvjedu vidite na www.sssh.hr.

Predsjednik
Ivo Marjanović

 

Galerija slika

OSTALE NOVOSTI