Loading...
Vijesti

Seminar «Jačanje socijalnog dijaloga u metalnoj industriji u Jugo-Istočnoj Europi »

Europska komisija i EMF (Europska federacija metalaca) organizirali su seminar za sindikat metalaca Hrvatske i Sindikat metalaca Bosne i Hercegovine u okviru projekta TAIEX (Technical Assistance Information Exchange Instrument of the European Commission). Seminar je održan u Sarajevu 06.-07.05.2008. godine.

Iz SMH su bili seminaru prisutni: Ivo Marjanović, Vedran Dragičević, Davor Šmuljić, Vesna Mlinarić, Ratko Gorički, Branko Knez, Dragutin Vuljanić, Klara Galzina, Jure Šoljić i Željko Zorić.
Seminar je radio po slijedećim temama:

O razvoju socijalnog dijaloga na Europskoj razini i na razini metalne industrije, te o kolektivnom pregovaranju i koordiniranju tih aktivnosti u okviru EMF-a govorio je Bart Samyn-zamjenik glavnog tajnika EMF-a;
O iskustvima u socijalnom dijalogu u Danskoj govorio je Jenc Bundvald, a o istim iskustvima u Belgiji Frans Biebaut iz sindikata metalaca Belgije.
O socijalnom dijalogu – strukturama i odnosima na Europskoj razini, te kako jačati socijalni dijalog u Jugo Istočnoj Europi govorio je Tony Janssen bivši predsjednik EMF-a.
Predsjednik Sindikata metalaca Bosne i Hercegovine Ismet Bajramović i predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske govorili su detaljno i primjerima o stanju socijalnog dijaloga u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.
U raspravi o uvodnim izlaganjima sudjelovala je većina sudionika iz oba sindikata uspoređujući praktična iskustva s iznijetim iskustvima u Europskim zemljama i na razini EMF-a.
Posebno zanimljive informacije odnosile su se na način rada i funkcioniranje Europske udruge poslodavaca, ali i o vođenju socijalnog dijaloga u razvijenim zemljama Europske unije koje isključivo sve odnose reguliraju socijalnim dijalogom na tripartitnoj i bi partitnoj razini.

Vrlo zanimljive prezentacije uvodničara biti će objavljene na web stranici: www.emf-fem.org te se svi zainteresirani upućuju da iste pročitaju.

OSTALE NOVOSTI