Loading...
Vijesti

KRŠENJA SINDIKALNIH PRAVA I U HRVATSKOJ

ZAGREB, 21. studenoga 2008.  – Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC), sa sjedištem u Bruxellesu, objavila je Godišnji pregled kršenja sindikalnih prava u svijetu (obuhvaćeno 138 država).  Ovogodišnje izdanje otkriva užasne slučajeve hapšenja sindikalista, anti-sindikalnog zakonodavstva, zastrašivanja i nasilja prema predstavnicima radnika u 2007. godini. Sveukupno je diljem svijeta u 2007. godini zabilježen 91 slučaj ubojstava sindikalista dok su branili radnička prava, a Kolumbija, u kojoj je 39 sindikalista izgubilo svoje živote, prednjači u kršenju sindikalnih prava.
Drugi po redu najgori slučaj je Gvineja, gdje je režim predsjednika Lansana Contea izravno odgovoran za ubijanje 30 sindikalista. Naglašava se šokantan porast nasilja u Gvatemali. Ozbiljno i sustavno zlostavljanje i zastrašivanje  zabilježeno je u 63 države. U 2007. godini su 73 sindikalista poslana u zatvor, od toga 40 samo u Iranu gdje je nastavljeno sustavno sprječavanje sindikalnog organiziranja radnika u transportu, obrazovanju i ostalim sektorima.
Sindikalna prava  nisu zajamčena ni u Europi. Krše se  u Gruziji, Francuskoj, Belgiji, Estoniji, Bugarskoj, Bjelorusiji,  Kirgistanu, Ruskoj Federaciji, Turskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Rumunjskoj .
U izvješću se naglašava kako u Hrvatskoj poslodavci često ignoriraju odluke suda kojima se traži vraćanje sindikalista na posao. Posebice je naglašen problem velike stope ugovora o radu na određeno vrijeme, što otežava sindikalno organiziranje.  
I u Hrvatskoj je bilo otkaza, prijetnji otkazima i općenito zastrašivanja sindikalnih aktivista u brojnim privatnim i javnim poduzećima.
Kao primjeri spominju se „Tehnomontaža d.o.o“ Cestica, „Hefest – metal d.o.o.“ Zlatar Bistrica, «Lipa» Novi Marof , «Vodovod» Sisak, „Saint Jean Industry“  Slavonski Brod, „Sila d.o.o.“  Zagreb, Poduzeće za ceste d.o.o., Vodice d.o.o., Semmelrock Stein + Design d.o.o. Ogulin, privatni dječji vrtić «Bambi» Bjelovar, «Dalmatinka Nova“, „Croatia Pumpe“ Karlovac, a u Hrvatskim cestama spominje se protekcionizam.

Koordinator odnosa s javnošću:
Željko Slunjski

OSTALE NOVOSTI