Loading...
Vijesti

U Sarajevu je od 13.-14.09.2007. godine održan sastanak Sub regionalne regije IMF-a za jugoistočnu Europu

Na sastanku IMF za pod-regiju Jugoistočne Europe (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Rumunjska, Bugarska, Crna Gora, Makedonija) održanog od 13. do 14.09.2007. godine u Sarajevu, a koji je jedan u nizu sastanaka na ovoj razini, obrađivane su slijedeće osnovne teme i to:

1. Najnoviji događaji u Arcelor Mittal-u i informacija o svjetskom sastanku IMF-a

Ane Marie Mureau izvijestila je o zadnjim događajima u toj tvrtki u kojoj je sklopljeni međunarodni okvirni radnički sporazum (radni standardi) između IMF-a i te multinacionalne kompanije. Arcelor Mittal je kupila i željezaru u Zenici u kojoj je Sindikat metalaca Bosne i Hercegovine pokrenuo pregovore za povećanje plaće i obavio nekoliko rundi pregovora. Međutim, pomaka nije bilo, a poslodavac je u dugotrajnim pregovorima predložio i pristao na povećanje plaće od par posto na bazi povećanja satnice. Sindikat metalaca Bosne i Hercegovine prijeti štrajkom u Arcelor Mitall Zenica.
Sastanku u Sarajevu prisustvovao je i Rob Johnston, koji je sutra dan otišao na sastanak s centralnom upravom Arcelor Mitall koji se održao u Kanadi kako bi se svi problemi pokušali riješiti  s centralnom upravom za sve tvrtke u sustavu.

2. Stanje zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u zemljama članicama IMF-a i priprema za   tematsku konferenciju

Anne-Marie Mureau izvijestila je kako za ovu 2007. godinu nisu bila osigurana sredstva za održavanje Konferencije na temu zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, no kako će ponovno za 2008. godinu predložiti taj projekt kako bi se osigurala sredstva. Sudionici sastanka ponovno su izvijestili o pojedinačnim teškim uvjetima rada u metalnoj industriji, ali i o neratificiranim konvencijama Međunarodne organizacije rada i neprimjenjivanju važećih propisa u tom području.
Sudionici sastanka podržali su održavanje tematske konferencije o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu.

3. Središnja tema sastanka bila je «Nesigurni poslovi u jugo-istočnoj Europi»

Anne-Marie Mureau prezentirala je rezultate provedene ankete koju prilažemo. Sudionici sastanka prezentirali su po državama odredbe Zakona o radu koje određuju ovo područje i probleme s kojima se susreću, budući da poslodavci ne primjenjuju dijelom ili u potpunosti ograničavajuće odredbe Zakona o radu i druge pod zakonske akte donijete u pojedinoj državi.Sudionici sastanka su naglasili u raspravi da se zapošljavanjem na određeno vrijeme slabi i pozicija sindikata na svim razinama organiziranosti. Sudionici sastanka su konstatirali da su zapošljavanjem na određeno vrijeme ugrožene sve skupine radnika, no najviše mladi i žene. 
Sudionici sastanka usvojili su zaključke koje prilažemo, a u studenom će biti održan tjedan borbe protiv nesigurnih poslova u Brazilu budući će u Brazilu biti i organiziran sastanak na ovu temu, a u organizaciji IMF-a.

4. Najnovije informacije o implementaciji Međunarodnih okvirnih sporazuma (MOS) u regiji

Prezentaciju MOS-a iznijela je  Anne-Marie Mureau, zadužena ispred IMF-a za navedenu pod-regiju.
O Sporazumu se pregovara i potpisuje ga ispred IMF-a i pojedine multinacionalne kompanije, i primjenjuje se u svim podružnicama kompanije u svijetu. Takav Sporazum ima karakter zakona i njegove odredbe su ispred zakonodavstva određene države ako su povoljnije za radnike.
U suštini MOS sadrži:

  1. osnovne radničke standarde MOR-a,
  2. slobodu udruživanja i pravo na kolektivno pregovaranje (konvencije MOR-a br.87 i 98),
  3. zabranu prisilnog rada (konvencija br. 29 i 105),
  4. zabranu diskriminacije pri zapošljavanju i zahtjev za jednako plaćene poslove iste vrijednosti (konvencije br. 100 i 111),
  5. zabranu zapošljavanja djece (konvencije br. 138),
  6. plaće i njihovo povećanje,
  7. radno vrijeme,
  8. kvalitetne uvjete rada.

Kompanije koje sklope navedeni sporazum dužne su ga poštivati, te o njegovom sadržaju obavijestiti svoje radnike i dobavljače. Dakle, važno je naglasiti da su i dobavljači obvezni poštivati sklopljeni sporazum.
U slučaju kršenja pojedinih odredaba sporazuma potrebno je obavijestiti IMF, no ne postoje pravni mehanizmi provođenja sporazuma na globalnom nivou, već to ovisi isključivo o sposobnosti i snage sindikata u pojedinoj zemlji u kojoj kompanija posluje. IMF je sklopio međunarodne okvirne sporazume u slijedećim kompanijama:

Merloni/Indesit
20,000
VW
325,000
DaimlerChrysler
372,500
Rheinmetall
26,000
GEA
14,000
Leoni
18,000
SKF
39,000
Bosch
225,900
Prym
4,000
Renault
131,000
BMW
106,000
EADS
110,000
Röchling
8,000
Arcelor
110,000
PSA
153,000
Brunel
5,300

 

5. Izvještaj o sastancima Izvršnog komiteta IMF-a održanih u studenom 2006. i svibnju 2007. godine

Detaljno izvješće je podnijela Mare Ančeva/SIER  članica Izvršnog komiteta IMF-a iz ove regije.

6. Aktivnosti žena u razdoblju od posljednjeg sub-regionalnog sastanka u Beogradu

Sudionice sastanka su govorile o aktivnostima ženskih sekcija koje djeluju pri sindikatima metalaca država članica jugo-istočne regije. Najobimnije aktivnosti provela je ženska sekcija «Nezavisnosti» koje su na sastanku prezentirane. Predstavnici SMH izvijestili su sudionike o datumu konstituiranja ženske sekcije pri SMH.

7. Sudionici sastanka međusobno su se informirali o novim sklopljenim kolektivnim ugovorima i problemima pri njihovom sklapanju.

Predstavnici SMH, a sudionici ovog sastanka bili su Branko Knez i Vesna Mlinarić koji su tijekom cijelog dvodnevnog rada imali brojne razgovore s kolegama iz sindikata metalaca drugih država članica IMF-a.

OSTALE NOVOSTI