Loading...
Vijesti

Generalni tajnik EMF-a Peter Scherrer u posjeti Sindikatu metalaca Hrvatske

Europska komisija mora čuti mišljenje Sindikata metalaca Hrvatske kao socijalnog partnera Vladi o restrukturiranju hrvatskog gospodarstva, a posebno brodogradnje radi opstojnosti ekonomske i socijalne sigurnosti radnika.

Generalni tajnik Europske federacije sindikata metalaca kolega Peter Scherrer 23. i 24. travnja 2008. godine boravio je u posjeti Sindikatu metalaca Hrvatske.
Razlog posjeta Generalnog tajnika je redovita posjeta članice EMF-a, radi upoznavanja sa ekonomskim, socijalnim i sindikalnim stanjem kao kandidata za prijam u Europsku uniju.

Europska federacija metalaca sa sjedištem u Bruxsellesu ima vrlo tijesnu suradnju sa Europskom komisijom i EU parlamentom , te je njegova mogućnost utjecaja na ubrzavanje i povoljnije rješavanje određenih problema vezanih uz prijam u EU vrlo velika i važna. Stoga je mišljenja da Europska komisija mora čuti mišljenje Sindikata metalaca Hrvatske o važnim pitanjima za članstvo SMH, ali i posredno za članstvo EMF-a.

            Predsjednik sindikata metalaca Hrvatske sa suradnicima upoznao je Generalnog sekretara sa: sindikalnom scenom u Hrvatskoj, odnosima sindikata sa socijalnim partnerima, Vladom i poslodavcima, netom održanim prosvjedom , ponašanjem stranih ulagača u metalnu industriju, nepoštivanjem kolektivnih ugovora i zakona Republike Hrvatske, od dijela poslodavaca, sudjelovanjem u radu europskih radničkih vijeća, te sa problemima koji su vezani uz poziciju metalne industrije u procesu pregovaranja za prijem Hrvatske u Europsku uniju. Predsjednik SMH naznačio je dva velika i važna problema s kojima se susreće sindikat kao interesna organizacija, ali i hrvatska metalna industrija kao cjelina.

            Jedno od važnih pitanja (vezanih uz rad sindikata) je participacija hrvatskih predstavnika članova radničkih vijeća multinacionalnih kompanija u radu Europskog radničkog vijeća, budući da predstavnici radničkih vijeća iz Hrvatske u tim vijećima ne mogu biti puno pravni članovi iz proceduralnih razloga. Naime, član Europskog radničkog vijeća može biti predstavnik samo one zemlje koja je punopravan član Europske unije.

Mogućnost da pojedini predstavnik iz Hrvatske tvrtke punopravno sudjeluje u radu Europskog radničkog vijeća može samo na način, da pojedini član iz multinacionalne kompanije čija tvrtka posluje na području zemlje koja je punopravni član EU, ustupi kod poslodavca iz Hrvatske svoje mjesto.
Dogovoreno je da će se na tome problemu poraditi kako bi se osiguralo predstavnicima radničkih vijeća iz hrvatskih tvrtki, a multinacionalnih kompanija aktivno sudjelovanje u radu Europskih radničkih vijeća.

 

Druga pitanja koje je predsjednik SMH kao problem naveo odnosi se na:

  1. Ukidanje zaštitne carine od preko 30% koje je uvela EU za uvoz cijevi iz «CMC»- Sisak ( bivša Valjaonica cijevi-Sisak) kao mjeru anti dampinškoga ponašanja proizvođača cijevi.
  2. Osiguranje hrvatskoj brodogradnji prijelazno razdoblje za prilagodbu i primjenu europskih standarda najmanje 5 godina od ulaska u EU.

            Nakon iznijetih problema, Generalni sekretar se obvezao osigurati i organizirati sastanak sindikalne delegacije SMH sa predstavnicima Europske komisije i Europskoga parlamenta u svezi navedenih problema za metalnu industriju što prije, a očekuje se do kraja svibnja ili početkom lipnja ove godine.
U međuvremenu SMH će pristupiti prikupljanju potrebnih podataka za oba slučaja kako od poslodavaca tako i Vlade.   
Sastav delegacije biti će naknadno određen.

                                                                                                            Predsjednik
Ivo Marjanović

OSTALE NOVOSTI