Loading...
Vijesti

Seminar o temi „Dostojan rad za metalce“

U organizaciji Međunarodne organizacije rada i SKEI-a od 12.-14.06.2008. godine u
Radovljici/Slovenija održan je seminar o temi: „Dostojan rad za metalce“. Seminar je održan za po 10 predstavnika iz SKEI-a (Sindikat metalaca Slovenije) i SMH. Predstavnici iz SMH bili su: Ivo Marjanović-predsjednik, Vedran Dragičević-dopredsjednik; Vesna Mlinarić-pomoćnica predsjednika, Mladen Novosel-član IO i GOS-a SMH, Đino Šverko-član IO i GOS-a SMH, Siniša Kosić-član GOS-a SMH, Mato Somić-član IO i GOS-a, Željko Gavran-Koordinator sindikalnih podružnica u Đuri Đaković i Nikša Štrucelj član Sekcije mladih SMH.
U radu seminara sudjelovao je i Ivica Peranić iz Sindikata EKN-a koji je član IO tog Sindikata i član IO KSMK.

U okviru osnovne teme obrađivane su slijedeće pod teme:

1. Prava radnika u vrijeme globalizacije: Evelin Toth, ITC-ILO
2. O izmjeni Direktiva EU govorio je Pavle Vrhovec ZSSS
3. O razvoju metalske industrije u Sloveniji –izazovi i ciljevi socijalnog dijaloga-osvrt poslodavaca govorili su janez Ronko-Gospodarska komora Slovenije i Nataša Peterca iz Udruge poslodavaca Slovenije
4. O situaciji u metalskoj industriji u Hrvatskoj i Sloveniji sa stajališta sindikata govorili su Lidija Jerkič-predsjednica SKEI-a i Ivo Marjanović-predsjednik SMH;
5. O funkcioniranju europskih radničkih vijeća ispred EMF-a govorila je Isabelle Bartes, a o iskustvima u Hrvatskoj i Sloveniji u svezi prava na informiranje i konsultiranje Vesna Mlinarić (SMH), Bogdan Ivanovič, i Krešimir Martinjak (SKEI).
6. O zaštiti na radu govorili su: Viktor Kempa-ETUI-REHS; Piero Bozzola-CISL; Albert Vodovnik (SKEI) i Mladen Novosel (SMH).
7. O sindikalnom organiziranju i povećanju članstva-iskustvima u Sloveniji i Hrvatskoj govorili su: Albert Vodovnik i Žan Zeba –SKEI, te Vedran Dragičević-SMH.
8. O organizaciji i povećanju članstva-strategijama i tehnikama govorio je Sergejus Glovackas – ITUC-CSI. 

Ovaj seminar imao je svrhu obrazovanja i razmjenu iskustava po pojedinim temama. Završna konferencija cijelog projekta biti će održana u Hrvatskoj u studenom mjesecu ove godine. Sve prezentacije moguće je naći na web stranici Međunarodne organizacije rada, a pod projektom ACTRAV.
U stankama seminara dodatno su se izmjenjivale informacije, dokumenti, brojevi telefona i E-mail-ovi radi buduće razmjene iskustava i informacija.

 
 
 

OSTALE NOVOSTI