Loading...
Vijesti

Od 01. Srpnja 2008. godine u primjeni je novi Kolektivni ugovor u KONČAR Elektroindustrija d.d. i svim društvima u pretežnom vlasništvu. Najveća povećanja prava i promjene su u materijalnim primanjima radnika

Nakon šestmjesečnih pregovora, usklađivanja želja i mogućnosti, predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske i poslovodstva KONČARA potpisali su 18. lipnja 2008. godine novi Kolektivni ugovor o pravima i obvezama radnika i poslodavaca za Društva u koncernu KONČAR. Prethodno, posljednje izmjene i dopune Kolektivnog ugovora prihvaćene su prije pune četiri godine pa su, s obzirom na to da su u svakodnevnom životu od tada nastupile mnoge promjene, SMH je s nestrpljenjem očekivao završetak pregovora o nizu izmjena i dopuna važećeg Kolektivnog ugovora.
Pregovarački odbori pomno su analizirali svaki članak Kolektivnog ugovora te su nakon pregovora usvojene promjene i dopune u više od 40 članaka. Novi Kolektivni ugovor ima 78 članaka. U pregovorima o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora sudjelovali su na strani SMH Vesna Mlinarić i Davor Šmuljić, te Slavica Pranjić, Josip Rod, Zlatko Sajko, Siniša Kosić, Miroslav Ivanjac, Miljenko Kostanjevac i Berislav Magić za SMH KONČAR, a u ime poslodavca Marina Kralj Miliša, Aida Marijan, Vesna Ilić i Martina Pejić.
Ugovor je za Sindikat metalaca Hrvatske potpisao predsjednik Ivo Marjanović, za Koordinaciju SMH KONČAR predsjednica Slavica Pranjić, a za poslodavca predsjednik Uprave KONČAR – ELEKTROINDUSTRIJE d.d. Darinko Bago. Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i članovi pregovaračkih odbora obiju strana.
Prihvaćene izmjene i dopune Kolektivnog ugovora najvećim se dijelom odnose na materijalna prava radnika. U novom je Kolektivnom ugovoru navedeno da najniža osnovica za obračun plaće iznosi 1700 kuna. Ipak i iznimno u četiri Društva (EVA, NSP, GIM, UGO) najniža osnovica iznosit će najduže do 1. srpnja 2009. godine 1550 kuna, a u tri (ALATI, KKA, KSP) 1450 kuna. Kroz to razdoblje Sindikat će s poslovodstvom i dalje pregovarati o postizanju i isplati najniže osnovice u iznosu od 1700 kuna.
Dva puta godišnje Pregovarački odbori raspravljat će s poslovodstvima Društava KONČARA o povećanju osnovice u slučaju povećanja troškova života na razini od tri i više posto.

U Kolektivnom je ugovoru definirana plaća radnika za rad noću (30%), prekovremeni rad (50%), rad u drugoj smjeni (15%), rad nedjeljom uz slobodan dan (35%), rad na blagdane (75%) te plaća za rad na Uskrs, Božić i Novu godinu (100%).
Uvedene su i neke novine vezane uz naknade i ostala materijalna primanja. Izmjene se odnose na nagrade uz obljetnice rada pri čemu je uvedena i nagrada za staž dulji od 40 godina; na isplatu dodatka za godišnji odmor koji je s prethodnih 25 posto povišen na 30 posto prosječne plaće isplaćene u Društvu za prethodni mjesec, te na isplate radniku za Uskrs i Božić koje će iznositi najmanje 30 posto prosječne plaće isplaćene u Društvu za prethodni mjesec.
Promjene su obuhvatile i područje zaštite dostojanstva radnika pri čemu je uvedena i Komisija za zaštitu dostojanstva radnika čiji je zadatak u najkraćem roku i uz strogu diskreciju ispitati pritužbu i poduzeti potrebne mjere.
U dijelu Kolektivnog ugovora koji se odnosi na odmore i dopuste povećan je broj radnih dana godišnjeg odmora prema duljini staža na najviše 10 dana, a uveden je dvodnevni dopust za selidbe u mjesto udaljeno više od 30 km.
U dijelu koji obuhvaća inovacije, izume i tehnička unapređenja navedeno je da je poslodavac dužan u dogovoru s Radničkim vijećem Društva izraditi Pravilnik o poticanju razvoja, inovativnosti i unapređenja poslovnog procesa.
Primjena novopotpisanog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama radnika i poslodavaca za Društva koncerna KONČAR započela je 1. srpnja 2008. godine.

M. Havliček

OSTALE NOVOSTI