Loading...
Vijesti

Sjednica Izvršnog odbora GOS-a Sindikata metalaca Hrvatske

U Slavonskom Brodu je 19.06.2008. godine po prvi puta u ovom razdoblju između dva Kongresa održana sjednica Izvršnog odbora GOS-a izvan sjedišta SMH u Zagrebu. Osim redovitih odluka iz nadležnosti Izvršnog odbora osnovna tema sjednice bila je „Privatizacija „Đure Đakovića“ i brodogradnje“.
Delegaciju SMH primio je Predsjednik Uprave Holding-a Đuro Đaković gospodin Zdravko Stipetić sa suradnicima upoznavši je s modelima privatizacije društava u sustavu Holding-a.
U okviru Đuro Đaković Holdinga postoje grupe tvrtki za koje su predviđeni određeni modeli privatizacije i to. Prvu čini Đuro Đaković Montaža koja bi trebala biti prodana onom partneru koji je najbolji i koji je već na određeni način „kupac“ proizvodnje i usluga Montaže. Druga grupa su četiri poduzeća i to: Đuro Đaković Inženjering dd, Đuro Đaković Strojna obrada dd, Đuro Đaković Energetika i infrastruktura d.d. i Đuro Đaković Elektromont d.d. u kojima bi radnici i menadžment trebali zadržati 35% u vlasničkoj strukturi. Treću grupu čine Đuro Đaković- Specijalna vozila za koju će se sustav privatizacije eventualno dogovoriti s MORH-om, dok je u četvrtoj grupi Proizvodnja opreme dd čiji model će također biti naknadno dogovoren.
SMH može prihvatiti predložene modele, međutim, SMH pri odabiru kupca i strateškog partnera zahtijeva:

1. Osiguranje radnih mjesta i zadržavanje istog broja zaposlenih radnika;
2. Zadržavanje djelatnosti u Slavonskom Brodu koji mora biti referentni centar za Jugoistočnu Europu, a posebno za zemlje bivše Jugoslavije;
3. Primjenu sklopljenog kolektivnog ugovora, a ugovorena prava iz tog kolektivnog ugovora moraju biti polazište za sklapanje novog kolektivnog ugovora.

U svezi s privatizacijom brodogradnje Izvršni odbor je usvojio slijedeće stavove:

1. Izvršni odbor podržava Odluku Vlade Republike Hrvatske od 21.05.2008. godine kojom je predviđena privatizacija brodogradnje uključivši modele i dinamiku.
2. Sindikat metalaca Hrvatske kao socijalni partner tijekom provođenja privatizacije zahtijeva da:

1. je stalno uključen u realizaciju programa restrukturiranja;
2. je uključen u izradu natječaja za privatizaciju;
3. je nositelj izrade socijalnog sporazuma sa potencijalnim strateškim partnerima;
4. je uključen u odabir strateškog partnera;
5. Uvjet za privatizaciju je očuvanje radnih mjesta i djelatnosti;
6. Vlada RH zadrži paket dionica od 25%+1 dionicu koji će po povoljnim uvjetima ponuditi zaposlenim radnicima

 
 

OSTALE NOVOSTI