Loading...
Vijesti

Od 19.-21.03.2009. godine u Lisabonu/Portugal održana je završna Konferencija u organizaciji SIMA-e – Sindikata metalaca Portugala

         Od 19.-21.03.2009. godine u Lisabonu/Portugal održana je završna Konferencija u organizaciji SIMA-e – Sindikata metalaca Portugala, a njoj su prethodile radionice po sindikatima metalaca manjih zemalja primjerice Litve, Latvije, Malte, Rumunjske i dr. U projekt je bio uključen i Sindikat metalaca Hrvatske, te je radionica održana 29.01.2009. godine u Hrvatskoj u Zagrebu.

            Ovaj projekt, je nazvan «SLIJEDEĆI», i imao je dva glavna cilja: Prvi je Direktivu 2005/56/CE i IAF/EFAS i Direktivu 2005/56/CE raspraviti i sagledati njihove sve mogućnosti primjene, te iste sustavno povezati međusobno i s svim drugim važećim direktivama.

            Drugi cilj obuhvaćen ovim projektom su – IAFs / Međunarodni Okvirni Sporazumi i analiza potencijalnog razvoja prema novim primjenama u praksi.
Projekt je uključio poslodavce, jednako kao i sindikaliste, a imao je podršku Europske komisije i EMF-a (Europska Federacija Metalaca).

            Konferencija je radila po slijedećim temama: o ulozi međunarodnih sporazuma u praksi govorio je Bart Samyn, zamjenik glavnog tajnika EMF-a; o slučaju „ Umicore“ govorio je Luc Triangle, predsjednik Odbora za politiku poduzeća EMF-a; o stanju u „Volkswagen „–u na razini poduzeća govorio je Dr. Von Ingelheim, direktor za ljudske resurse u „Autoeuropa“- poslovna podružnica Portuga a o stavovima radnika govorio je António Chora, ispred radničkog vijeća ; o stanju u Siemens-u u Portugalu govorio je Dr. Pedro Henriques, direktor za ljudske resurse u Siemens-u, o iskustvima s međunarodnim sporazumima govorio je Philip Bowyer, glavni tajnik UNI globalnih sindikata; Nordijsko iskustvo u primjeni međunarodnih sporazuma prezentirao je Roger Nilsson, IF Metall; primjer „ Merloni „ obradio je Gianni Allioti, Međunarodni odjel FIM-CISL-a, a primjer PSA prezentirao je Jean Françoise Kondratiuk, predsjednik europskog radničkog vijeća PSA. O primjeni međunarodnih standarda rada u „Areva“ sustavu govorila je Maureen Kearney, predsjadnica europskog radničkog vijeća Areva, dok je o primjeni sporazuma u „Aker-u“ govorio je Atle Tranoy, član izvršnog odbora u Fellesforbundet. José António Simoes, glavni tajnik SIMA-e zaključio je rad Konferencije.

             U radu Konferencije iz Sindikata metalaca Hrvatske sudjelovali su: Vedran Dragičević – dopredsjednik SMH; Vesna
Mlinarić – pomoćnica predsjednika, Zoran Knez – glavni sindikalni povjerenik i član GOS-a u Končar – Energetski transformatori u većinskom vlasništvu  SIEMENS-a, te Mato Somić- glavni sindikalni povjerenik  CMC  doo Sisak i član  GOS-a.

            Suština u primjeni sklopljenih međunarodnih sporazuma o standardima rada je:

1. Na radnike se moraju u svakoj zemlji oni neposredno primjenjivati kao minimalni radni standardi;
2. Oni se primjenjuju i na radnike u tvrtkama koji su dobavljači tih tvrtki;
3. Nacionalnim zakonodavstvom, kolektivnim ugovorima i drugim aktima prava se samo mogu povećati, a ne i smanjiti;
4. Međunarodni standardi rada određeni sporazumima povećavaju prava radnicima u zemljama u kojima radnici nemaju zaštitu iz rada i temeljem rada utvrđenu radnim zakonodavstvom i kolektivnim ugovorima, dok se u zemljama koje uvjete rada radnika imaju uređene na višoj razini moraju boriti za zadržavanje takve stečene razine radničkih prava radnika u svojoj konkretnoj zemlji i tvrtki.

Glavna tema / DIREKTIVA 2005/56/CE

– Prekogranično udruživanje društava s ograničenom odgovornošću, tj. d.o.o. –

 DIREKTIVA 2002/14/CE

– Direktiva kojom se uspostavlja opći okvir za informiranje i savjetovanje radnika –

OSTALE NOVOSTI