Loading...
Regija VI. - DalmatinskaVijesti

Radnici splitske Željezare pred Županijom: Idući tjedan zauzimamo tvornicu

Ogorčenim željezarima obratio se i župan Ante Sanader
Mario Todorić /CROPIX

Pred zgradom Županije u utorak ujutro se okupilo stotinjak radnika splitske željezare, tražeći, još jednom, javno da ih Damir Polančec, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, primi na sastanak, kako bi mu mogli «oči u oči» pojasniti što se zbiva iza zatvorenih vrata bivšeg metalurškog diva.

– Vlada nas je prodala Poljacima, nazvali su to uspješnom privatizacijom, a mi smo samo prošle godine imali 101 milijun kuna gubitaka, a račun nam je blokiran zbog 50 milijuna kuna duga, pristižu nam sudske ovrhe, a plaće nema, rekao je Mladen Bekavac, povjerenik Sindikata metalaca u Željezari.

– Tražimo da se raskine kupoprodajni ugovor sa Zlomrexom na njihovu štetu i da se Željezara proda novom kupcu, jasni su bili u svojim zahtjevima prosvjednici, najavljujući kako će pričekati još idući tjedan reakciju Vlade, a da će potom zauzeti prostor Željezare.

Pred radnike je izašao i župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, dajući im bezrezervnu podršku u njihovoj borbi za očuvanje radnih mjesta.

– Ako nisu sposobni voditi Željezaru, neka se maknu! Nećemo dozvoliti da ju opljačkaju i da iz nje izvlače naše novce, bio je jasan župan, dodajući kako će još u toku dana iz svojega ureda poslati urgentno pismo potpredsjedniku Polančecu.

– Ovo nije socijalna demagogija, ovo je borba za preživljavanje gotovo dvije tisuće ljudi, okupljenima je rekao Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca pri SSSH.

I Srđan Šegvić, ispred Nezavisnog sindikata Brodosplita, je glasno poručio Poljskim vlasnicima Željezare: Go home, na jeziku kojeg, rekao je, razumiju.

– Ovo je Hrvatska zemlja, nećete ju vi prodavati, ako ne znate upravljati tvrtkom, mi znamo, čulo se pred Županijom.

Milena Budimir / EPEHA
 
 
Među prosvjednike “svratio” i Ranko Ostojić

IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

https://www.slobodnadalmacija.hr/Split-županija/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/52264/Default.aspx

OSTALE NOVOSTI