Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Radnici Željezare sat vremena blokirali promet

Split, 4. svibnja 2009. (Hina) – Radnici splitske Željezare danas su zbog nezadovoljstva svojim položajem i zaustavljanjem proizvodnje u tom poduzeću gotovo sat vremena blokirali promet starom kaštelanskom cestom, koja povezuje Split s Kaštelima i jedna je od najprometnijih na splitskom području, tako da se za vrijeme blokade stvorila velika prometna gužva.

Više od 400 radnika splitske Željezare spontano se okupilo i blokiralo promet starom kaštelanskom cestom kako bi izrazili nezadovoljstvo pasivnošću Vlade koja se oglušuje o njihove zahtjeve da se raskine kupoprodajni ugovor s poljskim Zlomrexom iz 2007. godine kojim je Željezara dovedena u iznimno tešku situaciju, rekao je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Mladen Bekavac.

“Nije nam namjera blokirati promet radi blokade nego želimo skrenuti pozornost na nezavidan položaj u kojem smo se našli”, ustvrdio je Bekavac te najavio da će uslijediti još oštriji prosvjedi ako Vlada nastavi ignorirati radničke zahtjeve.
Današnja cestovna blokada drugi je javni prosvjed radnika splitske Željezare u posljednjih tjedan dana. Prošlog su tjedna prosvjedovali ispred zgrade Splitsko-dalmatinske županije.
Sredinom travnja u Željezari je ponovno zaustavljena proizvodnja jer su potrošene i posljednje zalihe željeznog otpada za proizvodnju građevinskog željeza, a svih 480 radnika je poslano na plaćeni godišnji odmor. Radnici ne vjeruju da će im taj odmor biti plaćen jer ne znaju kako će Uprava namaknuti novce za plaće ako tvrtka ne radi i ne proizvodi željezo za prodaju.
Sindikati splitske Željezare više su puta od početka godine slali Vladi pisma u kojima su zahtijevali njezinu intervenciju radi spašavanja tvrtke.
Bekavac upozorava kako postoji sumnja da je poljski Zlomrex prao novac u splitskoj Željezari.

Računi Željezare su blokirani zbog duga većeg od 46 milijuna kuna, a lani je ostvaren gubitak unatoč tome što su radnici, po tvrdnjama Bekavca, tijekom godine proizveli oko 100 tisuća tona željeza čija je bruto vrijednost oko 300 milijuna kuna.

OSTALE NOVOSTI