Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Petoro radnika Željezare Split štrajka glađu

Petoro radnika splitske Željezare počelo je 19. svibnja štrajk glađu izražavajući na taj način nezadovoljstvo neriješavanjem poteškoća u tom poduzeću, u kojem su svih 480 radnika na dopustu, jer nema sirovine za proizvodnju.

“Nas petoro činimo štrajkaški odbor i štrajkom glađu tražimo da se žurno prevladaju poteškoće u splitskoj Željezari”, rekao je za Hinu povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Željezari Mladen Bekavac. On je objasnio kako je “čašu nezadovoljstva” prelio zahtjev Hrvatsko fonda za privatizaciju, koji je u Željezaru stigao telefaksom, da sindikati Željezare pošalju imena svoja dva predstavnika za četvoročlano povjerenstvo, čije je formiranje dogovoreno na sastanku 11. travnja u Zagrebu sa dopredsjednikom Vlade Damirom Polančecom, a koje bi trebalo napraviti analizu kupoprodajnog ugovora iz 2007. godine po kojem je većinski vlasnik Željezare postao poljski Zlomrex.

“Mi smo imena svoja dva kandidata za to povjerenstvo poslali Hrvatskom fondu za privatizaciju dan nakon zagrebačkog sastanka sa Polančecom, to jest 12. travnja, a iz Fonda nam stiže zahtjev za imenima tih članova. To znači da oni nisu niti pogledali da smo im mi veće poslali imena svojih dvoje članova i da nas omalovažavaju i potcjenjuju, pa smo odlučili štrajkati glađu”, kazao je Bekavac. Rekao je kako je neshvatljiva “sporost državnih instituicija” u rješavanju poteškoća splitske Željezare, čiji su radnici, kako je kazao, na rubu egzistencijalne izdržljivosti.
Radnici Željezare traže raskid kupoprodajnog ugovora sa Zlomrexom te da se Željezar stavi pod okrilje Hrvatske države. Krajem veljače ove godine splitska Željezara zaustavila je proizvodnju zato što je “Proplin” prekinuo isporuku plina, a zbog duga blokirao i račun Željezare.

OSTALE NOVOSTI