Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Radnici splitske Željezare prekinuli štrajk glađu

Split, 20. svibnja 2009. (Hina) – Petero radnika splitske Željezare, koji su jučer počeli štrajkati glađu, danas su štrajk glađu prekinuli, pošto su na višesatnom sastanku s državnim tajnikom u Ministarstvu gospodarstva Leom Begovićem i predsjednikom Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Vedranom Duvnjakom prihvaćeni zaključci kojima se udovoljava zahtjevima radnika i sindikata, izjavio je za Hinu povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Željezari Mladen Bekavac.

Bekavac, koji je i sam bio jedan od štrajkaša, objasnio je kako su zaključke, osim štrajkaša glađu, potpisali i Begović i Duvnjak. Tim zaključcima je predviđeno da posebna radna skupina sastavljena od predstavnika HFP-a i splitske Željezare najkasnije u iduća dva dana, to jest do 23. svibnja, napravi analizu stanja u Željezari. Zaključcima se, kaže Bekavac, Ministarstvo gospodarstva obvezalo da će uložiti napore kako bi se potpisali ugovori Željezare s potencijalnim kupcima njenih proizvoda.

Bekavac je rekao kako koncepcija tih ugovora, koji trebaju omogućiti nastavak proizvodnje u Željezari, treba biti poznata najdulje u idućih 14 dana, a tjedan dana nakon toga trebat će pokrenuti aktivnosti na deblokadi računa splitske Željezare.
Računi su, podsjetio je, blokirani jer splitska Željezara trenutačno duguje oko 46 milijuna kuna.

“Današnjim zaključcima je predviđeno da se najkasnije do kraja svibnja iznađu načini za isplatu travanjske plaće za svih 480 radnika Željezare. Ako se to ne ispuni, sindikati će pokrenuti nove akcije”, istaknuo je Bekavac.
Svih 480 radnika su na odmoru jer u Željezari nema sirovine za proizvodnju.

Bekavac je također rekao da je danas zaključeno da se uskoro organizira sastanak predstavnika sindikata splitske Željezare s potpredsjednikom vlade i ministrom gospodarstva Damirom Polančecom na kojem će se raspravljati o realizaciji današnjih zaključaka.

“Na tom skorašnjem sastanku s Polančecom mi (sindikati Željezare) tražit ćemo da se raskine kupoprodajni ugovor s poljskim Zlomrexom iz 2007. godine, zbog kojeg je Željezara i zapala u tešku krizu, te da se pronađe novi kupac Željezare”, kazao je Bekavac.

Napomenuo je također kako je jedan od petero štrajkaša glađu u noći s utorka na srijedu odvezen kući, jer mu se pogoršalo zdravstveno stanje.

OSTALE NOVOSTI