Loading...
Regija - Jadranska Hrvatska

Peći hladne, a u radnicima splitske Željezare vrije

Kaštel Sućurac, 19. lipnja 2009.  – Tri sindikata koji djeluju u Željezari Split  – Sindikat metalaca Hrvatske, Nezavisni sindikat Brodosplit i Hrvatski sindikat metalaca pozivaju na zbor radnika, 23. lipnja, u Kaštel Sućurcu, na Cesti dr. Franje Tuđmana b.b., s početkom u 8 sati.
Radnici su nezadovoljni razvojem situacije u Željezari, traže poduzimanje sindikalnih akcija prema državnim institucijana koje smatraju odgovornim za situaciju u koju su dovedeni, jer nakon potpisivanja zaključaka između Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatskog fonda za privatizaciju i štrajkačkog odbora koji je temeljem tih zaključaka prestao sa štrajkom glađu krajem svibnja – gotovo ništa od dogovorenoga nije realizirano.
Željezara bilježe gubitke veće od 100 milijuna kuna, račun je blokiran od veljače, a proizvodnja ne radi mjesecima.

Radnici od sindikata traže da od Vlade RH zatraže hitno raskidanje kupoprodajnog ugovora sa Zlomrexom, poduzimanje radnji za pokretanje proizvodnje, deblokadu računa i isplatu plaća.
Sindikati moraju štititi interese radnika i u potpunosti će provoditi njihove zahtjeve, stoga će organizirati sve raspoložive sindikalne akcije kako bi se pokrenula proizvodnja te spasila Željezara i radna mjesta, ističe se u priopćenju za medije sindikata Željezare.
Nadalje se navodi kako su Željezaru prvo blokirale tvrtke u državnom vlasništvu i tako pokrenule lanac blokade i onemogućile rad Željezari. Istodobno sindikati izražavaju zabrinutost što splitska Željezara nije uključena u posao proizvodnje građevinskog željeza na izgradnji autoceste u Crnoj Gori, koji je u koncesiju dobio konzorcij domaćih tvrtki.

Također, sindikati se osjećaju izigranima zbog gradnje elektro-lučne peći u Sisku, koja je trostruko većega kapaciteta od one u splitskoj Željezari, a koja će biti zgotovljena do kraja godine. Čini im se kako su, radi sprječavanja sindikalnih akcija, mjerodavni u državnim institucijama samo kupovali vrijeme dajući obećanja koja nisu imali namjeru ispuniti.

FAKSIRANI DOKUMENT SA ORIGINALNIM POTPISIMA
(dokument spremite na svoje računalo – desni klik i odaberite “Save Target as…” i otvorite u “Windows Picture and Fax Viewer”, u dokumentu se nalaze 3 stranice dopisa)

OSTALE NOVOSTI