Loading...
Vijesti

Đuro Đaković: Nema novih poslova, pola radnika već na čekanju

Slavonski Brod, 19. lipnja 2009.  (SEEbiz / Hina) – Sindikat metalaca Hrvatske s konferencije za novinare u Slavonskome Brodu uputio je Vladi apel za spas krizom ugroženih 1200 radnih mjesta u tvrtkama Đuro Đaković Holdinga. U pismu, koje su uputili premijeru Ivi Sanaderu, očekuju pomoć pri pronalaženju posla za Đakovićeve tvrtke u velikim državnim poduzećima poput HŽ-a, HEP-a, JANAF-a, a kako bi se iznašlo rješenje i spasila radna mjesta sindikalisti traže i susret s premijerom.
Ako hrvatska Vlada može pomoći jamstvima za brodogradilišta kako bi se spasila radna mjesta, i mi tražimo da nam naša Vlada pomogne. Ne tražimo od Vas novac, nego posao kako bi mogli prehraniti svoje obitelji, stoji između ostaloga u otvorenom pismu premijeru koje je danas podijeljeno novinarima.
U Sindikatu napominju kako su zbog krize tvrtke u vlasništvu Đuro Đaković Holdinga u sve težem položaju. Ugovoreni poslovi su pri kraju, a novih nema pa je gotovo polovina radnika već na preraspodjelama i posao čekaju kod kuće.
Riječ je mahom o tvrtkama izvoznicama koje na recesijom zahvaćenom svjetskom tržištu sada teško pronalaze posao. Vršitelj dužnosti predsjednika SMH Vedran Dragičević smatra kako Vlada može pomoći u premošćivanju te situacije, jer u velikim državnim tvrtkama postoje potrebe za poslovima koje radi Đaković.
Od mogućih poslova navodi teretne vagone za HŽ Cargo, nastavak izgradnje rezervoarskih prostora za skladištenje plina za JANAF, kao i nastavak izgradnje kuglastih spremnika u Rijeci i Sisku za Inu.
– U ovom trenutku od hrvatske Vlade zahtijevamo da se u roku od mjesec dana osiguraju poslovi za Đuru Đakovića da bi se nastavila normalna proizvodnja i premostila ova kriza, kazao je Dragičević. U svojim nastojanjima, poručuju sindikalisti, imaju potporu i lokalnih vlasti, ali i menadžmenta Đakovića.
Nadaju se kako radnici Đuro Đaković Holdinga, među kojima je i 500 branitelja, neće morati prosvjedom tražiti posao.

OSTALE NOVOSTI