Loading...
Vijesti

Hrvatskoj prijeti bankrot

Zagreb, 23. srpnja 2009. – Ako se predložene mjere Vlade RH o uvođenju poreza od 3 posto na primanja iznad 3.000 kuna i povećanje stope PDV-a na 23 posto počnu primjenjivati, za dva ili tri mjeseca država će bankrotirati, zaključila je Ana Knežević, predsjednica SSSH, na konferenciji za novinare, dodavši kako nametanje novih poreza neminovno pokreće ciklički krug u kojem se smanjuje potrošnja, time proizvodnja i gospodarske aktivnosti što rezultira otkazima i pritiskom na Hrvatski zavod za zapošljavanje, odnosno većim troškovima za državu. Pojasnila je kako je „krizni porez“ predložio Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske, na čijem je čelu, prije njega, bio Boris Kunst, a koji sada „sjedi“ u Hrvatskome saboru.
Kako reče, Vlada očito ne zna što čini i nema percepcije što će se zaista raditi. Višednevni pregovori u Banskim dvorima više podsjećaju na cjenkanje na zagrebačkoj tržnici Dolac, nego na ozbiljen razgovore i pregovore socijalnih partnera o hrvatskoj zbilji i budućnosti. Vlada svakodnevno izlazi s novim prijedlozima, ali nitko u nijednome trenutku nije želio dati brojke, procjene, izračune o potencijalnim uštedama ili prihodima.
Prema izračunu glavnog ekonomiste SSSH Marija Švigira, predloženi iznos kriznog poreza od tri posto s primjenom na neto iznos plaće smanjio bi prosječnu plaću, koja je prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u travnju iznosila 5.295,00 kuna, za 158,00 kuna mjesečno neto i za 1.906,00 kuna godišnje. Bez toga iznosa plaće, među ostalim, obitelj bi trebala odustati od kupnje 31 litre mlijeka mjesečno ili najjednostavnije odjeće za jedno dijete za školsku godinu. Povećanje poreza na dodanu vrijedno za jedan posto ocijenio je rizičnim, jer nitko nema utjecaja na kalkulaciju cijena proizvoda i usluga.
– Za sada su nejasni planovi u pogledu oporezivanja svih ostalih dohodaka i primitaka u zemlji, zaključio je Mario Švigir.
Potpredsjednik SSSH za sektor gospodarstva Ivan Tomac upozorio je na činjenicu kako je unatoč smanjivanju plaća i neradnim danima u dogovoru radnika s poslodavcima u realnom sektoru već gotovo 27 tisuća ljudi ostalo bez posla.
– Te lopove treba zatvoriti i smijeniti ih, kazala je Spomenka Avberšek, potpredsjednica SSSH za sektor javnih službi, komentirajući javna poduzeća čiji se dugovi gomilaju i saniraju na račun građana, a obrušila se i na lokalne samouprave na čije održavanje država godišnje troši 14 milijardi kuna.

V. d. predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević, pozvao je Vladu na odgovornost, jer nas je ona i dovela u krizu, tražeći od nje donošenje poticajnih mjera. Osvrćući se na prijedlog primjene „kriznog poreza“, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić upozorio je na posljedični porast rada na crno.

OSTALE NOVOSTI