Loading...
Vijesti

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske u radnom posjetu u BI 3.MAJ i Sindikalnim podružnicama u Grupi 3.MAJ

Nakon radnog posjeta Uljanika 16.rujna Predsjednik SMH Vedran Dragičević je17. rujna posjetio je i Brodograđevnu Industriju 3.MAJ.

Održana je sjednica povjereništava SMH u Grupi 3.MAJ u prostorijama 3.MAJ-a, kojoj je predhodila konferencija za novinare na kojoj je javnost upoznata s aktualnim stanjem u brodogradilištu.

Na sjednici Predsjednik SMH je kazao da bi Vlada trebala imenovati osobu u Ministarstvu gospodarstva koja bi se isključivo bavila brodogradnjom, ocjenivši kako Vlada nedovoljno prati taj segment gospodarstva, navodeći da se Vlada obvezala osigurati normalno poslovanje brodogradilišta do privatizacije, a sada su brodogradilišta u krizi i ne mogu obavljati dogovorene poslove zbog nedostatka financijskih sredstava.

Predsjednik SMH je nezadovoljan što niti jedan od mogućih ponuđača za privatizaciju, osim američkog Northrop-Grummana, nema veze s brodogradnjom i jer se dosad nisu javile svjetski značajne brodograđevne tvrtke, kao što su Samsung, Hyundai, Fincantieri ili Krupp.
Upoznao je Povjereništva sa zajedničkim nastupm podružnica SMH u brodogradilištima pri otvaranju ponuda za brodogradilišta, ako ih bude u prvome krugu. Dragičević je izrazio sumnju da će netko dostaviti ponudu u prvome krugu jer, kako je rekao, svatko pametan će ići na vjerojatnu nižu cijenu u drugome krugu. Taj drugi natječaj, za kojeg još nije određen datum, trebao bi biti što kasnije sljedeće godine, jer u tom slučaju ne treba brzati.

O aktualnom stanju u 3.MAJ-u govorio je Glavni sindikalni povjerenik SMH-a Juraj Šoljić koji je ustvrdio kako je slanje radnika na čekanje bilo nepotrebno. U narednom razdoblju očekuje se pomanjkanje posla zbog nedostatka materijala i ne raliziranih kredita, a knjiga narudžbi sve je tanja pa bi hitno trebalo ugovoriti izgradnju novih brodova kako se ne bi ponovila 2008. godina.

Po pitanju privatizacije Podružnice SMH u Grupi 3.MAJ su dosad razgovarali s mogućim ponuđačima gosp.Dankom Končarom i gosp.Mijom Opačkom, a SMH će dati prednost onima koji potpišu sporazum sa sindikatom. Sporazum je trenutno u radnoj verziji u pripremi te će biti spreman do sredine idućeg tjedna.

Nakon sjednice Predsjednik SMH Vedran Dragičević, Regionalni povjerenik Branko Kužet i Glavni sindikalni povjerenik Juraj Šoljić sastali su se s Predsjednikom Uprave BI 3.MAJ gosp. Željkom Starčevićem.
Na sastanku je Predsjednik Uprave upoznao sindikalce s trenutnim stanjem u 3.MAJ-u dok se Predsjednik SMH osvrnuo na privatizaciju te zatražio od Uprave da se solidarizira s sindikatom prilikom odabira ponuđača u privatizaciji.

Nakon posjeta Predsjednik SMH Vedran Dragičević uputio se u Dalmaciju kako bi 18. rujna obišao Brodosplit o Brodotrogir.

 

 
 

OSTALE NOVOSTI