Loading...
Vijesti

Iskra do vatre

Zagreb, 30. rujna 2009.-Otkako je državni tajnik Leo Begović otišao iz Ministarstva gospodarstva u HEP, za predsjednika Uprave,  nemamo više s kime kontaktirati, a on je bio zadužen za privatizaciju brodogradilišta- kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Vedran Dragičević, v. d. predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske,  ocjenjujući stanje u hrvatskim brodogradilištima alarmantnim. Posebice je naglasio problem likvidnosti. Situacija je preozbiljna, rekao je Dragičević, tražeći da Vlada zaduži konkretnu osobu koja će pratiti proces privatizacije hrvatskih brodogradilišta. Također SMH neće dopustiti da se u drugi krug natječaja ide  za 15 dana. Spomenuo je i postojanje lobija koji imaju svoje favorite. Kamo sve to vodi- pitao se Dragičević, naglašavajući nervozu zaposlenih u brodogradnji. O konkretnim zbiljama u svojim radnim sredinama govorili su sindikalni povjerenici.
-Nezadovoljstvo raste i kulminirat će na najgori način- kazao je Juraj Šoljić iz riječkoga «3.maja» koji upada u sve veću agoniju prouzročenu pomanjkanjem posla, što je posljedica neplaćanja materijala dobavljačima, a to je opet posljedica nedobivanja kredita za koji Vlada RH još uvijek nije izdala traženo dodatno osiguranje.
Joško Franić iz «Brodosplita» bio je konkretniji: «Samo iskra fali pa da se sve zapali!». Privatizacija se ne vrši transparentno, kazao je Franić, naglašavajući kako je u pitanju egzistencija 40.000 zaposlenih u brodogradnji. Bude li  neisplata samo jedne plaće, socijalni su nemiri neizbježni!

-Ne želim da se s brodogradilištima dogodi kao i sa željezarama- ustvrdio je Đino Šverko iz «Uljanika» Pula. Regionalni povjerenik SMH Branko Kužet iz Rijeke naglasio je kako je za brodograditelje i SMH stečaj neprihvatljiv, a u tome imaju i potporu građanstva Rijeke.

OSTALE NOVOSTI