Loading...
Vijesti

Za tvrtku SELK d. d. Kutina 06.10.09. godine potpisan je Kolektivni ugovor o pravima i obvezama radnika i poslodavca

Još 06.10.2009. godine u hotelu „Kutina“ potpisan je prvi Kolektivni ugovor o pravima i obvezama radnika i poslodavca. Kolektivni ugovor sklopljen je nakon pregovora koji su trajali tri godine.
Na tom svečanom činu posebno svečanom za sindikalnu stranu sudjelovali su kao potpisnici Kolektivnog ugovora Đurđa Mihalčik-glavna sindikalna povjerenica sindikalne podružnice SELK Kutina i Dragutin Vuljanić, regionalni povjerenik za Sisačko-moslavačko-karlovačku regiju, dok je direktor Ivan Brkić bio potpisnik sa strane poslodavca. Nazočni tom svečanom činu bili su: gradonačelnik grada Kutine Davor Žmegač, Vedran Dragičević-v.d.predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske, Županijski povjerenik SSSH za Sisačko-moslavačku županiju Darko Iđaković.
Kolektivnim ugovorom ugovoren je niz prava za radnike, međutim radnicima, a članovima SMH još uvijek su posebno važna novčana prava koja uključuju plaću i druga materijalna prava radnika. Kolektivnim ugovorom je tako ugovorena kao najniža plaća iznos minimalne plaće, ugovorene su grupe plaća, te njihovo povećanje za rad na dane blagdana, nedjeljom, prekovremeno i dr. Sva druga materijalna prava ugovorena su u pravilu u visini neoporezivih iznosa osim dijela prava na nagrade kao što su božićnica i dr. što jest ugovoreno kao pravo no u nižem iznosu od najvišeg neoporezivog. No, to ujedno daje mogućnost da se sindikat i poslodavac o tim iznosima dogovore za svaku pojedinu poslovnu godinu.
I direktor Selka, Ivan Brkić je naglasio da je potpisivanje Kolektivnog ugovora značajan trenutak za 1246 radnika, kojima Kolektivni ugovor jamči sigurnost, redovnu plaću, božićnicu, regres i brojne druge financijske poticaje definirane netom sklopljenim Kolektivnim ugovorom.
„U ovo doba gospodarske krize mislim da je ovaj naš potez dobar i mislim da bi bilo dobro kada bi se i u drugim tvrtkama isto ovako nešto napravilo. Mi vjerujemo da će Selk u budućnosti dobro raditi i najvažnije je da su radnici sigurni da će primati plaću“ – kazao je prigodom potpisivanja Kolektivnog ugovora direktor Brkić.
Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske naglasio je kako je Kolektivni ugovor i pregovori oko Kolektivnog ugovora, svrha postojanja sindikata. Dragičević je i upozorio da će prilikom ulaska u Europsku uniju Hrvatska morati prihvatiti sve njene zakone, te da jedan od tih zakona predviđa i ukidanje pravilnika o radu.
“Kako će se regulirati u budućnosti sadržaj dosadašnjih pravilnika o radu, pogotovo u materijalnom dijelu i dijelu vezanom uz radnika ja to ne znam, ali svi oni koji imaju Kolektivni ugovor u puno su u boljoj situaciji nego oni koji Kolektivni ugovor nemaju.“ naglasio je prigodom potpisivanja Kolektivnog ugovora Dragičević.
Gradonačelnik Kutine Davor Žmegač, posebno je naglasio koliko je potpisivanje ovog ugovora važno i za cijeli Grad. „Ja sam uvjeren da je ovo značajan korak, ne samo za Selk već za Kutinu, prema jednom uređenju odnosa između poslodavca i radnika i da svi zajedno tvorimo jednu snažnu ekonomiju. Jer, što god mi pričali, bez proizvodnje i gospodarstva nema razvoja naše države“ – zaključio je Žmegač.
(Izjave sudionika potpisivanja Kolektivnog ugovora prenijete su sa www.kutina.hr)

OSTALE NOVOSTI