Loading...
Vijesti

U Beogradu je od 28.-30. listopada 2009. godine održan seminar pod nazivom: „Ekonomske integracije i strukturne promjene u Jugoistočnoj Europi- izazovi za sindikate u metalnoj, elektro , tekstilnoj i drvnoj industriji“

Organizatori ovog seminara bili su IG Metall i Zaklada „Friedrich Ebert“, a seminaru su prisustvovali predstavnici sindikata iz Rumunjske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Albanije i Hrvatske.

O ekonomskim  integracijama i strukturnim promjenama u Jugoistočnoj Europi, te o tome koje grane imaju budućnost nakon izlaska iz recesije govorili su prof. Krastyo Petkov i prof. Radmila Grozdanić. Svaki nacionalni sindikat govorio je o problemima sektora kojeg zastupa, te o ponašanju poslodavaca čije tvrtke su otvorile svoje proizvodne podružnice u zemljama Jugoistočne Europe.

Također je od strane stručnjaka i zaduženih za pojedine grane IG Metall-a prezentiran prikaz uvjeta rada i prava radnika u Njemačkoj i u drugim zemljama Jugoistočne Europe.
Moderatori seminara bili su Klaus Priegnitz- voditelj međunarodnih odnosa IGM-a i novoimenovani regionalni direktor FES-a za jugoistočnu Europu- Roland Feicht.
Seminaru je prisustvovao i Josip Juratović- član njemačkog parlamenta, a koji je u Parlament došao iz Socijaldemokratske partije, odnosno iz njemačkih sindikata. Posebno područje s kojim se sada bavi u Parlamentu je područje socijalne politike.
Kolege iz IGM-a su u svakom slučaju spremne pomoći sindikatima u zemljama na prostorima  Jugoistočne Europe kako bi osnažili svoje kompetencije u odnosu na kapital i poslodavce, a u ostvarenju cjelokupnih prava radnika.

Vesna Mlinarić-SMH

OSTALE NOVOSTI