Loading...
Vijesti

3. maj – ostavka rastrošnog Starčevića!

Rijeka, 20.siječnja 2010. (Novi list, Orjana Antešić) – Pritisnut lavinom koja se zakotrljala u javnosti, Željko Starčević podnio je neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Uprave Brodogradilišta »3.maj«. Sukladno statutu Brodogradilišta koji propisuje da Nadzorni odbor u ovakvim situacijama mora odmah imenovati privremenog obnašatelja dužnosti, tijekom radnog poslijepodneva održana je telefonska sjednica NO-a, pod predsjedanjem Lea Begovića na kojoj je, očekivano, Starčevićev potez jednoglasno »dočekan« dok je za privremenog obnašatelja dužnosti predsjednika imenovan dosadašnji član Uprave zadužen za pripremu Edi Kučan. Begović je najavio da će sindikatima dostaviti tražene podatke o troškovima službenih kartica u »3. maju«.
Glavni povjerenik SMH-a u »3. maju« Juraj Šoljić Starčevićev je potez okarakterizirao kao njegov osobni čin. Ako se podaci o rastrošnosti i neracionalnom trošenju novaca pokažu točnima, Šoljić smatra da je Starčevićeva ostavka jedino logično rješenje.
– Bilo bi dobro da Nadzorni odbor provjeri, i to ćemo tražiti, visine donacija koje su u posljednjih nekoliko godina otišle iz »3. maja«.Naime, informacije koje sam danas čuo upućuju da je 2005. i 2006. godine vaterpolo klubu na Kantridi donirano samo u jednom navratu milijun kuna, kazao je Šoljić.
Kako je u srijedu izjavio Leo Begović, konačno rješenje novog čelnog čovjeka u ovim prijelomnim trenucima za »3. maj« trebalo bi se naći za petnaestak dana, kada će se Nadzorni odbor ponovno sastati, nakon konzultacija s resornim Ministarstvom gospodarstva.
Na toj sjednici, najavio je Begović, Nadzorni odbor detaljno će provjeriti kako su i na koji način trošeni novci na reprezentaciju te da li je Starčević probio planirane okvire.
Ujedno, provjerit će se i tko je donio i odobrio plan trošenja sredstava za reprezentaciju, a pri tome neće stati samo na lanjskoj godini već će se »zagrebati« i nekoliko godina unazad.
Provjera će se obaviti i vezano uz 350 tisuća kuna koliko je lani iz »3. maja«, kao kroničnog gubitaša, otišlo prema raznim sportskim, braniteljskim te crkvenim udrugama i institucijama.
Prema dostupnim saznanjima, upravo su troškovi donacija bili predmetom rasprave na jednoj od sjednica Nadzornog odbora još prije nekoliko mjeseci i tada je Starčeviću, kažu naši izvori, jasno poručeno i dano do znanja da više nijedna kuna ne smije otići iz »3. maja«.
Naši izvori u »3. maju« kažu da bi bilo dobro provjeriti i koliko je trošeno na reprezentaciju, donacije i usluge rent-a-cara 2007. i 2008. godine u »Motorima i dizalicama«, kada je Starčević obnašao dužnost direktora u toj trećemajskoj tvornici.
U srijedu je »isplivala« još jedna zanimljivost. Doznali smo, naime, da je Starčević podnio ostavku na dužnost predsjednika Uprave u Brodogradilištu »3. maj«, ali ne i na funkciju čelnog čovjeka cijelog trećemajskog holdinga odnosno Brodograđevne industrije »3. maj«.
Begovićev je komentar da se vjerojatno radi o slučajnom previdu i omašci samog Starčevića te izrazio uvjerenje da će njegova neopoziva ostavka i na tu funkciju stići do kraja srijede tako da bi u četvrtak Nadzorni odbor holdinga, opet hitno i telefonski, privremeno razriješio i taj problem.
Na naš upit o tome kakva će biti daljnja sudbina Starčevića u »3. maju«, Begović je odgovorio kako je dobio njegov menadžerski ugovor na stol, ali da od silne gužve još nije stigao pročitati što u njemu točno piše.
Za pretpostaviti je, dodao je samo Begović, da kao što je to običaj u svim menadžerskim ugovorima Starčević nakon podnošenja ostavke ima pravo da mu se ponudi drugi posao u »3. maju«, sukladno njegovim sposobnostima i kvalifikaciji, a ukoliko odbije ponuđeni novi posao tada ima pravo na otpremninu.

Očito je da se lavina tek zakotrljala i da bi trećemajski nadzornici mogli imati puno posla u »3. maju«. I ne samo oni. Starčević je, podsjetimo, imenovan u studenom 2008. godine, što znači da je u direktorskoj fotelji sjedio ravno 14 mjeseci.

OSTALE NOVOSTI