Loading...
Vijesti

Radnici Uljanik TESU javno prosvjedovali

ZBOG NEISPLAĆENIH PLAĆA

Radnici poduzeća Uljanik TESU održali su danas od 10 sati i 30 minuta do 11 sati javni prosvjed, u krugu brodogradilišta Uljanik,  nezadovoljni trenutnim stanjem u ovom poduzeću. Prosvjed je najavljen iz Sindikata Istre i Kvarnera i Sindikata metalaca Hrvatske a razlog prosvjeda krije se u činjenici da 140 radnika ovog poduzeća nije dobilo plaće. Podsjetimo, nedavno je Sindikat Istre i Kvarnera upozoravao kako bi situacija mogla kulminirati upravo ovakvim ishodom. Tada smo iz SIK-a primili slijedeću obavijest:

“Situacija u TESU-u je sve teža. Radnici još nisu dobili plaću za 11. mjesec. Proizvodnja sve više zaostaje zbog problema u financiranju, iako je puno posla obavljeno, ali je otežana naplata. Pitanje vlasništva je neriješeno. Uprava Uljanika „pere ruke“ od TESU-a kao da se to Uljanika ne tiče iako ga se itekako tiče.  Koliko god posla ima, budućnost TESU-a je neizvjesna, a raditi u TESU-u je sve teže jer su plaće sve rjeđe. U ovakvoj situaciji radnici više ne mogu imati razumijevanja za nerješavanje situacije, za prepucavanje moćnika unutar zidina Uljanika i inih preko njihovih leđa, za dovođenje u pitanje njihove egzistencije. Upravo zato je dogovoreno da će tijekom ovog tjedna biti donesena odluka o daljnjem postupanju koje će vrlo vjerojatno značiti organiziranje prosvjeda. Kada i kako će ti prosvjedi biti organizirani, da li će se održati u Uljaniku ili na ulici, treba još dogovoriti, ali oni ne smiju dovesti u pitanje proizvodnju jer samo održavanje proizvodnje može spasiti TESU. Pozivamo i na ovaj način sve koju to mogu, a pogotovo Upravu Uljaniku, da izađu u susret radnicima TESU-a, koliko god formalna situacija bila neriješena, jasno je da je TESU „ pupčanom vrpcom“ vezan za Uljanik i da se Uprava Uljanika nema pravo amnestirati od odgovornosti za sudbinu radnika TESU-a. „

Hoće li odaslana poruka radnika rezultirati isplatom zaostalih plaća, te kako će se dalje odvijati situacija, uskoro ćemo saznati.

K.H. / Foto: M. Angelini.

GALERIJA SLIKA

 

OSTALE NOVOSTI