Loading...
Vijesti

U TESU OPET BEZ PLAĆE

Kašnjenje plaće za studeni u TESU d.d., razlog je za ponovno pokretanje postupka mirenja između sindikata i  poslodavca. U međuvremenu prošao je 13.siječanj,a plaća za prosinac također kasni. Na skupu radnika održanom 18.12.2009. radnici su sa strane predsjednika uprave gosp.Matoševića upoznati o svim teškoćama vezanim za likvidnost,probleme vezane za pomorsko dobro,neriješen vlasnički status,neplaćanje odnosno kašnjenje uplata za isporučene generatore. U ponedjeljak 21.prosinca održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavnici oba sindikata (SMH i SIK) upoznali širu javnost sa problemima s kojim je suočen TESU,ali prije svega radnici…Mirenje zbog neisplate plaće za listopad  održano je u utorak 22.prosinca,okončano je uspješno jer je plaća za listopad isplaćena u srijedu 23.12. 2009.,a tog je dana preko marende održan i skup članstva oba sindikata.Dogovoreno je senzibiliziranje javnosti kako bi se upozorilo na probleme radnika koji jedva preživljavaju sa tim stalnim kašnjenjem plaća,dogovoren je i prosvjed…Kakav će biti i u kojem obliku nije dogovoreno još uvijek…Sindikati i radnici ne žele svojim akcijama odmoći TESU-u,ali strpljenju je došao kraj.Bili su strpljivi više od očekivanja,zbog zabrinutosti za svoja radna mjesta,međutim neplaćeni računi se  gomilaju,banke krešu dozvoljene minuse jer nema novih uplata pa je i strpljenju došao kraj.Zatražena je i pomoć Uljanika,no odgovor je bio kako je TESU odvojen iz holdinga još 2003.godine .Treba svakako reći da je avansnim plaćanjem za buduće gradnje svaki put ipak pomoglo Brodogradilište…Što dalje? Je li 140 radnika previše za sadašnji nivo proizvodnje? Je li struktura proizvodni-neproizvodni radnici optimalna? Kako dalje bez likvidnih sredstava organizirati proizvodnju? Da li su se trebali okončati brže razgovori sa talijanskim Ansaldom koji je bio zainteresirani za privatizaciju i dokapitalizaciju ?ali novaca za sve to pokrenuti nema? Da li je vlasnik (država ili tko god on bio) zainteresiran za svoju imovinu? Posla i ugovora ima, ali novaca za sve to pokrenuti nema? …Na mnoga gore navedena pitanja prosječan Tesovac ne može dati odgovor,nije mu to nije  niti u opisu radnog mjesta,ali nekome je…U sindikatu očekujemo  u što skorije vrijeme razrješenje agonije zvane neisplata plaće,neisplata božićnice,nesigurnost opstanka,strah za egzistenciju jer stres kojim su radnici izloženi nepodnošljiv je.Uprava je na potezu,vremena nema traži se rješenje- ODMAH.

 

                              BOŽIĆNICA I DAR DJECI                           
Na sastanku sindikata i radničkog vijeća TESU održanog 15.01. rečeno je da Božićnica i dar djeci neće biti isplaćeni zbog nelikvidnosti sa plaćom za studeni.Po nama u sindikatu to apsolutno nije u redu tim više što su te kategorije već prikazane u buštama za studeni.Djed mraz ionako je zakasnio debelo za djecu zaposlenika TESU,a u kolektivnom ugovoru jasno stoji da je to obaveza poslodavca.Ne želimo ni Božićnicu niti poklon djeci na rate.

                              PRIVATIZACIJA
Privatizacija Uljanika,odnosno raspisivanje natječaja predviđeno je za 15.veljače.Trenutno vezano za tu temu trenutno u komunikaciji sa vladom pa i poslodavcima traje zatišje,odnosno nemamo novih
informacija.Vezano za likvidnost i praćenje financiranja brodogradnje do okončanja privatizacije biti će u srijedu održan sastanak svih direktora brodogradnje sa ministrom Šukerom.

                             SKUP RADNIKA ULJANIK IRI
Redovni skup radnika poduzeća Informatika,razvoj,investicije održan je 23.prosinca 2009.Nakon izvještaja RV o svom radu,poslodavac je podnio izvještaj o poslovanju i zaposlenosti,a vezano za mjere zaštite na radu izvjestio je ovlaštenik poslodavca.

           
                              ZABRINUTOST ZA NOVE POSLOVE
Na redovnom sastanku uprave i sindikata Brodogradilišta održanom 11.siječnja razgovaralo se o razini zaposlenosti i o utjecaju recesije na nepotpisivanje novih ugovora.Konkurencija brodogradilišta iz Koreje,Singapura,Kine  pa i Vijetnama u posljednje vrijeme teško da se može pratiti.Izgradnja balkova za Uljanik Plovidbu kao zamjena za prevladavanje krize u narudžbama svakako je dobrodošla.Znakovita je misao jednog člana uprave Brodogradilišta kako se poslodavac i sindikat moraju dogovoriti boriti za zadržavanje svakog radnika,ali ne i njegovog radnog mjesta. To po nama,u prijevodu, znači da su vremena teška i bitno je raditi,imati posao.Naravno da ne pod svaku cijenu,imamo kolektivni ugovor,razgovaramo,bolji smo od svih brodogradilišta,ali trebat će puno truda da se opstane na sadašnjoj razini.

                              SPORAZUM O IZLAZU
Sporazum o maksimalnom broju sati koji se može koristiti kao izlaz ponuđen je ovih dana sindikatima u Brodogradilištu na potpis.Prošle godine se već primjenjivao u drugoj polovici.Uprava kaže kako su pozitivni pokazatelji primjene novih pravila.Nema zloupotrebe nekih koji su pretjerivali sa izlazima.Da podsjetimo može se kroz godinu koristiti 32 sata privatnog izlaza,isti se može pretvoriti po želji radnika u godišnji,ali najviše 4 dana.

                              KNJIŽNICA
Usluge gradske knjižnice i čitaonice mogu se i dalje koristiti jer je u utorak produžen ugovor za 2010.godinu. 

                              SNIJEG
Osim radosti djeci,ali i odraslima snijeg koji nas je dočekao u ponedjeljak 21.prosinca  na poslu prouzročio je i teškoće u prometu,ali i onemogućio rad.Na otvorenom i na brodu bilo je nemoguće raditi,pa su oko 8,30 ili 9,00 radnici poslani kućama.Većini je pisan godišnji odmor za taj dan što su vidjeli tek sada na plaći.Ako je GO gubi se i nadoknada za prijevoz.Zatražili smo od poslodavca da refundira troškove prijevoza,a i da se plati dio proveden na poslu.
                                                                     
                              GRANSKI KOLEKTIVNI
Kolektivni ugovor za metalsku granu mogao bi se uskoro ispregovarati  između poslodavaca i sindikata.Dogovoreno je da se ide u pregovore oko minimalno zagarantiranih i ujednačenih prava.Iako je inicijativa krenula iz SMH  mislimo da nisu najbolja vremena za pregovore zbog recesije.No svakako bi ipak bilo dobro konačno dogovoriti KU kakav primjerice imaju graditelji,poljoprivreda,školstvo…Sretno pregovaračima…

                              OTPREMNINE
Uvijek uglavnom asociraju na otpuštanje radnika. Ako su dobre u financijskom smislu za pojedinca mogu biti i poticajne,motivirati ga na odlazak.Prema zakonu zbog tehnološkog viška visina otpremnine  je 1/3 plaće bruto puta godine staža(neprekidne),ali najviše šest takvih plaća.Prema Uljanikovoj praksi nema tog limita od šest plaća,nego se isplaćuje 1/3 puta godine staža.Postoje tu međutim drugi limiti ne otpuštaju se proizvodni radnici jer se njihova radna mjesta ne zatvaraju.Po tome su oni u neravnopravnom položaju i sindikati će se definitivno i za njih morati izboriti.Sprema se tako sporazum ili dodatak kolektivnom gdje bi se pokušalo iznaći neko rješenje.Prilika je tu kad se spominje ta tema da se poslodavac podsjeti da se Radničkom vijeću mora dati cjelovita informacija vezana za visinu otpremnine,prosječnoj plaći radnika koji odlazi,uštedi poduzeća,a svakako i podatak vezano za sistematizaciju radnog mjesta.

list SINDIKALAC

ULJANIK  GOD.  XVIII   BROJ  171     Pula, 20. siječanj 2010.

OSTALE NOVOSTI