Loading...
Vijesti

Ministar Popijač sa sindikalnim povjerenicima SMH

Zagreb, 3. veljače 2010.-Ministar gospodarstva, rada  i poduzetništva Đuro Popijač jučer je u ranim popodnevnim satima razgovarao sa glavnim sindikalnim povjerenicima Sindikata metalaca Hrvatske , Hrvatske udruge sindikata i URSH-a,  u sindikalnim podružnicama hrvatskih brodogradilišta kojima predstoji privatizacija, te s v.d. predsjednikom SMH Vedranom Dragičevićem i HUS-a Ozrenom Matijaševićem. Do sastanka s ministrom došlo je na inicijativu SMH, koji je 12. siječnja zatražio razgovor s Đurom Popijačem o raspisivanju natječaja za drugi krug prodaje brodogradilišta, te  problemima u «Đuri Đakoviću»-Specijalna vozila Slavonski Brod i Željezari Split. Razgovaralo se samo o problematici  privatizacije brodogradilišta. Osim ministra Popijača u razgovoru su sudjelovali i državni tajnici  Krešimir Rožman, Tamara Obradović Mazal i Ruđer Friganović, te  savjetnik ministra i glasnogovornik  Tomislav Mazal.
Iz SMH, osim Vedrana Dragičevića ,u razgovoru s ministrom Popijačem sudjelovali su glavni sindikalni povjerenici Joško Franić (Brodosplit), Đino Šverko (Uljanik) koji je i predsjednik Odbora hrvatske brodogradnje, Juraj Šoljić (3.maj) i Slavko Bilota (Brodotrogir), koji je i v.d. regionalnog povjerenika Dalmatinske regije. Razgovoru sa sindikalistima prethodio je dan ranije razgovor s direktorima ili predsjednicima uprava brodogradilišta.
Novinari su gotovo dva sata strpljivo čekali na izjave sindikalnih čelnika.
-Želimo vjerovati da će privatizacija uspjeti, no Vlada mora predvidjeti i rezervnu varijantu za slučaj da ni drugi krug ne uspije, jer radi se o 7.500 radnih mjesta- kazao je novinaru HINE Vedran Dragičević. U drugom krugu privatizacije  obvezni uvjeti natječaja neće se mijenjati, dakle zadržat će se dogovoreni uvjeti.
U razgovoru za «Sindikalnu akciju», glasilo SSSH, izjavio je :
-Nakon jučerašnjeg sastanka definitivno je jasno  da zaposlene u brodogradilištima i nas u sindikatu očekuju  tri mjeseca straha i nade. Strah zato što postoji realna mogućnost stečaja u brodogradilištima , ako se ona ne prodaju i realno nada da će ipak biti kupaca.  U razgovoru s ministrom Popijačem i njegovim suradnicima nastojali smo «dići» cijelu priču na političku razinu, jer ekonomski  gledajući situacija nije blistava. U pitanju je 11.500 radnih mjesta i to je  političko pitanje, u čijem rješavanju, kao i cijelom procesu, Vlada RH mora preuzeti aktivniju ulogu. Nismo zadovoljni što natječaj ide sada, ali ako već ide treba tražiti rezervnu varijantnu što ako ne bude novih investitora. To je  ono što nas brine i daje nam pravo na strah.
Ministar je rekao kako valja biti optimističan?!

-Bilo bi neozbiljno kad bih razmišljao kako će sve biti dobro. Moram razmišljati da sve baš neće biti dobro kako oni razmišljaju. Nade cijenim i poštujem , ali nisam siguran da će biti ostvarene, pa zato treba intenzivno razmišljati o rezervnoj varijanti.

OSTALE NOVOSTI