Loading...
Vijesti

Veliki prosvjed u Rijeci – ne dirajte 3. maj!

Rijeka, 9. travnja 2010. – Na prosvjedu «Radnici zajedno», što ga je organizirao Ured SSSH Primorsko-goranske županije i koji je na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske , u središtu Rijeke, okupio nekoliko tisuća ljudi, sudjelovali su i brojni sindikalno organizirani metalci. Prednjačili su radnici 3. maja, a na jednome od brojnih transparenata pisalo je «Ovo nije kraj, ne dirajte 3. maj!». Među 14 govornika na prosvjedu, bili su i v. d. predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević, glavni sindikalni povjerenik SMH u 3. maju Juraj Šoljić, predsjednik Sekcije mladih u 3. maju Krešimir Jerić, predstavnik radnika u NO 3. maja Roland Sušanj i regionalni povjerenik SMH Branko Kužet. Prosvjed je organiziran zbog teške gospodarske i socijalne situacije u zemlji, u što se uključuje i strah radnika 3. maja za budućnost brodogradilišta i svojih radnih mjesta.
Škverani su organizirano, u koloni, u deset sati krenuli s porte svojega brodogradilišta. Pješačili su gotovo dva sata  središnjeg Trga koji je bio premalen za sve prosvjednike, tako da su se oni okupljali i na susjednom  Trgu 111. brigade HV-a.  Putem su zapalili svijeće pred zgradama  dvojice « pokojnika « riječke industrije – „Torpeda“ i „Rikarda Benčića“, s jasnom porukom kako « svijeću za „3. maj“ neće trebati paliti ».
Prosvjed je počeo pet minuta do dvanaest sati Radničkom himnom. „Gdje nema rada, nevolja vlada“ – odzvanjalo je Rijekom. Prva govornica, Ana Knežević, predsjednica SSSH, bila je konkretna u najavi štrajka solidarnosti 23. travnja, u jednosatnom trajanju, najavila je i prvosvibanjske prosvjede u drugim gradovima, ali i mogućnost generalnog štrajka potkraj svibnja. Vedran Dragičević je poručio kako se sindikalisti nikoga ne boje osim jedne stvari:
-Bojimo se doći kući, pogledati djecu u oči i kazati:»Nemam radne liste, nemam plaću i ne znam što ćete sutra jesti». Tisuće je ljudi iskazivalo nezadovoljstvo općom situacijom, a na transparentima se moglo pročitati i «Tuđe nećemo, škver ne damo».
-Razloga i povoda za prosvjed  imamo i previše, a dobili smo i još jedan friški – Uprava 3. maja jučer je dvadesetoricu bravara brodogradilišta  poslala kući na čekanje, a njihove poslove sad obavlja kooperantska tvrtka koja, da bude tragičnije, nije registrirana u Hrvatskoj- naglasio je Juraj Šoljić.
-Nismo mi tovari, mi smo radnici u škveru i poručujemo ministru Popijaču: ako odu brodogradilišta, doći će vam Grčka – poručio je Krešimir Jerić.
Oštar je bio i Roland Sušanj: Likvidacija 3. maja bila bi zločin, ali ne samo zbog brodograditelja u 3. maju, nego i svih onih koji žive s brodogradnjom. Ova država ne zna što bi, a ne želi slušati stručnjake. Deset godina lažu o sanacijama, a zapravo politički smjenjuju uprave!
-3.maj nije stranačko, nego političko životno i egzistencijalno pitanje nas radnika, kooperanata i dobavljača 3. maja – kazao je s govornice Branko Kužet.

Odmah nakon prosvjeda trećemajskoj Upravi i sindikatima stigao je poziv ministra gospodarstva Đure Popijača, koji ih je pozvao na sastanak.

 

 

VEDRAN DRAGIČEVIĆ

JURAJ ŠOLJIĆ

KREŠIMIR JERIĆ

BRANKO KUŽET

 

OSTALE NOVOSTI