Loading...
Regija - Panonska HrvatskaRotirajući postovi

Prenosimo s hrt.hr – Gdje su prava iznajmljenih radnika?

Sindikat metalaca Hrvatske upozorava na sve veći broj tvrtki koji radnike privremeno zapošljavaju preko privatnih agencija. Na taj se način, kažu, radnike dovodi u nepovoljan položaj jer ne ostvaruju prava iz kolektivnih ugovora budući da se vode kao zaposlenici agencije, a ne zaposlenici tvrtki u kojima rade.

Danas u Hrvatskoj naime rade 32 agencije za privremeno zapošljavanje. U Specijanim vozilima Đuro Đaković, zbog naglog povećavanja obima posla, kako tvrde u upravi, preko jedne od njih privremeno je zaposleno stotinjak radnika. Nakon reakcije sindikalista, koji opravdanost takvog zapošljavanja vide tek u iznimnim slučajevima, primjerice zbog zamjene za bolovanje ili rodiljski dopust,u upravi tvrde da ne trebaju strahovati i da to neće postati redovita praksa.

Sindikati se bore za ista prava

Sindikati obećavaju da će se izboriti za bolja prava takvih radnika koje agencije, uz naknadu, zapravo iznajmljuju tvrtkama.

Mi sad vodimo razgovore u nekoliko tvrtki za kolektivne ugovore, znači govorim o grupi o dijelu Holdinga koji je u državanom vlasništvu, da u sve kolektivne ugovore ugradimo da radnici koji rade preko agencije imaju ista prava, rekao je Antun Štivić, regionalni povjerenik SMH.

Iako je u Europi tek četiri posto radnika zaposleno preko agencija, Sindikat metalaca inicirao je zaštitu njihovih prava na razini Unije.

[stream flv=x:/www.smh.hr/wp-content/uploads/video/HRT__Gdje_su_prava_iznajmljenih_radnika.flv img=x:/www.smh.hr/wp-content/uploads/video/HRT__Gdje_su_prava_iznajmljenih_radnika.jpg embed=false share=false width=640 height=360 dock=true controlbar=over bandwidth=low autostart=false opfix=true /]

Članak preuzet s hrt.hr

NN-137-2011 – Izdvojeno

II. IZNOSI OSNOVICA

1. Opće osnovice

Članak 3.
Najniža mjesečna osnovica, prema članku 200. stavak 3. Zakona, umnožak je iznosa prosječne plaće i koeficijenta 0,35 te iznosi 2.714,60 kuna.

Članak 4.
Najviša mjesečna osnovica, prema članku 205. Zakona, umnožak je iznosa prosječne plaće i koeficijenta 6,00 te iznosi 46.536,00 kuna.

Članak 5.
Najviša godišnja osnovica, prema članku 208. Zakona, umnožak je iznosa prosječne plaće i koeficijenta 6,00 te brojke 12 i iznosi 558.432,00 kuna.

OSTALE NOVOSTI