Loading...
Regija - Panonska HrvatskaRotirajući postovi

U Slavonskom Brodu je 19.12.1011. na razini Đuro Đaković Holding sklopljen Okvirni sporazum o načinu zapošljavanja radnika uz pomoć agencija za privremeno zapošljavanje.

Sklapanju tog Okvirnog sporazuma prethodile su sindikalne aktivnosti. Naime, po dobivanju informacija od sindikalnih povjerenika i članova SMH-IS da je poslodavac unatoč nizu mogućnosti koje ima prema Zakonu o radu (na primjer: zapošljavanje na određeno vrijeme, i sl.) počeo zapošljavati radnike i preko agencija za povremeno zapošljavanje predsjednik Vedran Dragičević je uputio pismo zamolbe za hitan sastanak predsjedniku Uprave gosp. Zdravku Stipetiću. Kako do sastanka nije došlo, a u međuvremenu je poslodavac započeo s zapošljavanjem preko agencija za povremeno zapošljavanje na konferenciji za novinare održanoj 29.11.2011. godine obaviještena je javnost. Nakon toga je uslijedio socijalni dijalog  poslodavca i SMH-IS te je sklopljen i Okvirni sporazum. Njime je određeno da u Grupi Đuro Đaković, koja obuhvaća trgovačka društva u većinskom vlasništvu Đure Đakovića Holding d.d., broj radnika zaposlenih preko svih agencija ne može preći više od 4% od ukupnog broja svih zaposlenih radnika u Grupi Đuro Đaković.  Također je obvezan Đuro Đaković Holding d.d. da kod članica osigura dosljedno poštivanje navedenog ograničenja, a stranke sklopljenog sporazuma će najmanje svaka 3 mjeseca održavati zajedničke sastanke na kojima će se raspravljati o izvješćima o zapošljavanju preko agencija za povremeno zapošljavanje.

Također se očekuje da će se izmjenama kolektivnih ugovora za svako trgovačko društvo u sastavu Grupe Đuro Đaković Holding d.d. ugovoriti ograničenje regulirano ovim Okvirnim sporazumom.

Sklapanjem navedenog Okvirnog sporazuma ujedno je i proveden „Drugi zajednički zahtjev“ EMF-a, a što zapravo znači i dobar i pozitivan primjer prenošenja europske prakse koja nije uvijek na štetu radnika u Hrvatskoj.

OSTALE NOVOSTI