Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaRotirajući postoviVijesti

U Brodotrogiru je u 23. 12. 2011. godine održano posljednje u ovoj kalendarskoj godini Regionalno povjereništvo Regije Dalmacije.

Prigoda je to bila za:

  • analizu učinjenog kao i za utvrđivanje daljnjih aktivnosti koje u 2012. godini sigurno neće biti moguće ostvariti bez dodatnog angažmana u sindikalnom djelovanju svih glavnih sindikalnih povjerenika, pa i članstva, a ne samo regionalnog povjerenika kao pojedinca;
  • većinu glavnih sindikalnih povjerenika razgledati proizvodne pogone brodogradilišta i  upoznati se sa cijelim proizvodnim procesom koji nije kako se to voli često naglašavati, samo trošak države, već vrlo složen i odgovoran proizvodni proces. Tom prigodom za uspomenu im je poklonjen DVDna kojem je sadržano ono što su i vidjeli u brodogradilištu;
  • poželjeti bolju i uspješniju 2012. godinu kako glavnim sindikalnim povjerenicima, članovima Regionalnog povjereništva, tako i članstvu koje se dnevno susreće s problemima na radnom mjestu strahujući često i od gubitka radnog mjesta kod pojedinih poslodavaca primarno radi nedostatka posla;
  • podsjećanje na zahtjeve SMH-IS novoj Vladi RH koji su bili još poznati u predizbornoj kampanji.

 

Ove godine po prvi puta Regionalno povjereništvo regije Dalmacije nije sjednicu  održalo u Splitu, u Marmontovoj br 1. gdje je i sjedište Regionalnog  ureda. Razlozi su tome što je na prethodnim sjednicama donesena odluka da će se određena regionalna povjereništva ove regije održavati kako u drugom gradu tako i u drugoj sindikalnoj podružnici. Za ovo regionalno povjereništvo, zaključeno je, da se održi u Trogiru u sindikalnoj podružnici SMH-IS Brodotrogir.

Nakon dolaska glavnih sindikalnih  povjerenika i dobrodošlice, sjednica je  započela u 10,30 u prostorijama sindikalne podružnice SMH-IS Brodotrogir. Regionalnom povjereništvu osim glavnih sindikalnih povjerenika, nazočan je bio i predsjednik SMH-IS Vedran Dragičević. Regionalni povjerenik uvodno je izvijestio o protokolu i predloženom dnevnom redu za ovu sjednicu. U  izvještaju o djelovanju i aktivnostima u 2011. godini regionalni povjerenik Slavko Bilota je kronološki podsjetio na važne događaje i probleme kroz koje su prošle sindikalne podružnice u 2011. godini.  Naglasio je da je u odnosu na 2010. godinu smanjen broj članova na ovoj Regiji za oko 100-tinjak čemu su razlozi  djelom odlazak u mirovinu zaposlenih i članstva, tehnološki viškovi radnika, i sl. Novog zapošljavanja je jako malo, pa tako i manjih mogućnost novog učlanjivanja.

Na javnom natječaju Željezara Split, Kaštel Sučurac prodana je najboljem ponuđaču, pa se tako agonija stečaja u toj tvrtki približava kraju. Postupno se vračaju radnici koji trebaju pripremiti dio pogona za pokretanje proizvodnje.

Uvodno je također  naglašeno da su kod četiri poslodavca pokrenuti pregovori za Kolektivni ugovor  i to u: TLM-TPP doo i TLM-TVP doo iz Šibenika, SAS strojogradnji Zadar i OMIAL NOVI iz Omiša.  Kolektivni ugovor je sklopljen u TLM-TPP doo i TLM-TVP doo Šibenik, dok se o druga dva još pregovara. Nažalost otvoren je i novi stečaj  u brodogradilištu Nauta Lamjana, Kali pa je tako 80 – ak radnika ostalo bez posla. Još uvijek je neizvjesna sudbina brodogradilišta Brodosplit dd, Split i Brodotrogir dd, Trogir jer procesi privatizacije nisu okončani, a restrukturiranje nije ni započelo.

Prema svim najavama glavnih sindikalnih povjerenika, odnosno njihovih poslodavaca 2012. godina neće biti godina oporavka, pa će tako posla i problema u sindikalnim podružnicama za SMH-IS biti na pretek.

Na kraju je predsjednik SMH-IS Vedran Dragičević ponovio zahtjeve SMH-IS prema novoj Vladi RH, a koji su poznati još od predizborne kampanje. Oni su sadržani na  letku SMH-IS, u svim sjedištima regionalnih ureda su održane konferencije za medije, a još su jednom naglašeni na konferenciji za medije koja je održana za vrijeme sjednice Glavnog odbora SMH-IS 20.12.2011. u Zagrebu.

Predsjednik je također naglasio očekivanja da predstavnike SMH-IS sredinom siječnja 2012. godine, nova Vlada RH primi na razgovor, a  ukoliko ne dobijemo jamstva da će se zahtjevi SMH-IS uvažiti, nije isključena organizacija generalnog štrajka. Također je naglasio da su “metalci” odavno na “dijeti” i da se nemaju čega više odreći ni odricati.

Po završetku sjednice i obilaska brodogradilišta organizirano je prigodno božićno-novogodišnje  druženje u kojem su glavni sindikalni povjerenici izmijenili iskustva u ovoj godini i planove za aktivnosti u 2012. god, te poželjeli Čestit Božić i Sretnu Novu 2012. godinu uz viša radnička prava i bolje uvjete rada.

 

 

 

OSTALE NOVOSTI