Loading...
Vijesti

Neizvjesnost oko sudbine Brodosplita uvjetovala je izlazak škverana na ulice Splita

Prenosimo sa www.sssh.hr

Split, 22. rujna 2010. (dalmacijanews.com) – Oko pet tisuća škverana izašlo je na ulice Splita i okupilo se pred zgradom Županije, kako bi prosvjedom upozorili javnost na situaciju u splitskom brodogradilištu.

Problem je što Vlada ne daje jamstva za ugovaranje novih poslova, pa je sve izvjesnije da će radnici zimu provesti na čekanju.
U 11 sati škverani su izašli iz Brodosplita, te ulicom Domovinskog rata došli pred zgradu Županijske splitsko-dalmatinske.
Pred zgradom su ih dočekali župan Ante Sanader, dožupan Visko Haladić i zamjenik splitskog gradonačelnika Jure Šundov.
Povorci su se pridružili i članovi klape Sv. Florijan, koji su zapjevali škversku himnu “Kako ću joj reć’ da varin” prije nego što su počeli govori.
Roko Markovina, profesor s FESB-a kazao je da Hrvatska o brodogradnje zaradi godišnje 780 milijuna dolara, te da su naši brodovi najbolji u svijetu.
– U škverovima je zaposleno 45 tisuća ljudi, a od brodogradnje živi 200 tisuća. Mora nam se omogućiti da nastavimo raditi na novim ugovorima, jer bez škvera nema ni Hajduka, ni kulture, ni sporta, nema Splita – kazao je Markovina.
Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikatakaže kako im je premijerka Jadranka Kosor u ponedjeljak kazala kako im je ovo povijesna prilika da uđu u Europsku Uniju, a oni su im odgovorili da u Europu ne ulaze spuštenih gaća, već radnicima brodogradilišta.
Spominjanje Jadranke Kosor, ljudi su popratili skandiranjem “Dolje Europa”, “Dolje Vlada!”, “Idemo u Zagreb”
Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita, osuđuje premijerku da laže kad kaže da je ponuda samoborskog DIV-a bila jedina zadovoljavajuća:
– Dok smo bili na razgovorima s premijerkom, radnici “3. maja” najavili su da i oni izlaze na ulice, ali s traktorima i kamionima – kazao je Šegvić.
Predsjednik Radničkog vijeća Brodosplita Ivan Čavka kaže da neće prihvatiti tvrdnju da su oni krivi za situaciju u kojojoj se škver nalazi. Od Vlade zahtijevaju da poštuju Ustav i omoguće im da rad, u idućih 15 dana moraju ugovoriti nove poslove i ne smiju prihvatiti ponudu DIV-a za kupnju brodogradilišta. Oko podne i 15 radnici su se mirno razišli.

DOPIS VLADI (PDF dokument)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OSTALE NOVOSTI