Loading...
Odbor hrvatske brodogradnjeVijesti

Održana je 5. sjednica Odbora hrvatske brodogradnje SMH-IS i Konferencija za novinare

Dana 27. siječnja 2012.g. u Rijeci je održana 5. sjednica Odbora hrvatske brodogradnje. Na sjednici se radilo po  obimnom dnevnom redu. Članovi Odbora ponovno su upozorili na stanje u hrvatskim brodogradilištima u kojima nema dovoljno posla, te je u nekim brodogradilištima moguće očekivati i probleme s isplatom plaća isključivo radi nedostatka posla u 2012. godini. Posebno se izdvaja Brodosplit u kojem prema sadašnjim informacijama i popunjenosti kapaciteta problemi mogu nastupiti već na proljeće.  Privatizacija se također ne provodi onim intenzitetom kako je to određeno planovima restrukturiranja i predviđenim tijekom privatizacije, te je stoga nužan sastanak u Ministarstvu gospodarstva koji se ipak ovih dana očekuje.  U brodogradilištima koje rade na pretežno kao remontna iako je prisutna neizvjesnost posla ipak je nešto bolja gospodarska situacija.

Posebno je naglašen problem dobivanja koncesije za Solin-brodogradnju. Prema objavljenim rokovima odluka je trebala biti donijeta do 09. Siječnja ove godine, no do danas odluka o koncesiji nije donijeta. S obzirom na tu okolnost još je 19.01.2012. godine SMH-IS uputio zamolbu za sastanak ministru Zlatku Komadini, kao i na okolnost tijeka stečaja i aktualnih problema u Nauta Lamjani. Do tog sastanka do održavanja sjednice nije došlo, te je potrebno da se od strane ministra Komadine pronađe što prije termin sastanka kako bi se ovi problemi pokušali riješiti.

 Na sjednici Odbora raspravljalo se i o poštivanju sklopljenih kolektivnih ugovora, kako onog granskog za brodogradnju, tako i na razini brodogradilišta s konstatacijom da se isti u pravilu poštuju.

Rad radničkih vijeća gdje su ona izabrana nije na visokoj razini. To govori u prilog ocijeni da u dijelu brodogradilišta nema socijalnog dijaloga poslodavca i radničkih predstavnika unatoč gospodarskih problema koje većina brodogradilišta, posebno velikih ipak ima. U pravilu se u nekim brodogradilištima i ne održavaju redoviti skupovi radnika iako za njihovo održavanje postoji Zakonom o radu određena obveza.

Odbor je usvojio Izvještaj o radu za 2011. godinu i Plan i program rada za 2012. godinu.

U stanci rada Odbora održana je i konferencija za novinare na kojoj je:

Predsjednik OHB-a SMH-IS i glavni sindikalni povjerenik SMH-IS u „3.maju“ Juraj Šoljić je ponovio zabrinutost gospodarskim stanjem, te naglasio da brodogradilišta imaju manje posla nego ikad.  U „Brodosplitu“ i „Brodotrogiru“ nema dovoljno posla, kao ni u „3. Maju“ i „Kraljevici“. Prema našim informacijama danas bi se  ponuđači za kupnju brodogradilišta trebali sastati s predstavnicima Ministarstva gospodarstva, a od tog sastanka očekuju se konkretni rezultati i odgovori, ali, očekujemo ne na štetu nas radnika.  Zatražio je hitan sastanak u Ministarstvu pomorstva i prometa kao bi se riješilo goruće pitanje za brodograđevnu koncesiju za Brodogradilište Solin Brodogradnja i zaštita koncesije i djelatnosti na lokalitetu Brodogradilište Nauta Lamjana koje je u stečaju radi zaštite radnih mjesta.
Glavni sindikalni povjerenik SMH-IS Joško Franić  iz Brodosplita je naveo je da je škver gotovo pust, da je ugovoren samo jedan brod i da je jedan brod na navozu. Smatram da je za to netko odgovoran, da je brodogradnja uništena, te da bi se Vlada trebala što prije očitovati o eventualnom raspisivanju trećeg kruga natječaja za privatizaciju. Odgovore od Vlade očekujemo u roku od 15 dana, inače ćemo poduzeti konkretne poteze.
Regionalni povjerenik i Glavni povjerenik SMH-IS Slavko Bilota iz Brodotrogira smatra da sporo rješavanje koncesije, ali i određenih stavki iz Kupoprodajnog ugovora može ugroziti cijeli proces, a to bi bilo pogubno za brodogradilište sa ovako malo ugovorenog posla.

Predsjednik SMH – IS Vedran Dragičević smatra da je bilo dovoljno vremena da se nova Vlada informira o stanju u brodogradnji i prikupi dokumentaciju, te sazove sve koji su bili uključeni u pregovore s EU. Brodogradilišta će sredinom ove godine posve ostati bez posla, a ovaj Sindikat neće dozvoliti njihovo uništavanje. Naveo je da  SMH – IS “započinje pripreme za eventualni generalni štrajk” i  da se Sindikat metalaca Hrvatske –Industrijski sindikat ne miri se s općim nedostatkom posla u Hrvatskoj i traži da se u proračunu predvide investicije koje će zaposliti ljude. Poručio je Vladi i ministrima da se u vezi s privatizacijom brodogradilišta požure, te da rade na tome da se svim radnicima osigura posao.

 

Linkovi za  dokumente:

Izvještaj o radu za 2011.g:WEB Izvještaj o radu OHB-a za 2011.g.

Program za 2012.g.:WEB Program rada i djelovanja OHB za 2012.g

OSTALE NOVOSTI