15. veljače 2012.

Sekcija mladih SMH-IS predala je ministru rada i mirovinskog osiguranja 5976 prikupljenih potpisa na Peticiju za dopunu članka 10. Zakona o radu

Prijedlogom dopune Zakona o radu, njegovog 10. članka, Sekcija mladih SMH-IS predlaže dopunu koja bi ukupni broj ugovora o radu na određeno vrijeme koje poslodavac može sklopiti, ograničila na maksimalno 15 posto od ukupnog broja novo zaposlenih radnika na razini godine. Višak potrebe za radom mladih radnika, poslodavci mogu rješavati sklapanjem ugovora o radu na probni rok ili sklapanjem ugovora o radu na pripravnički rad.

 

Ministar Mršić je primio peticiju izjavivši pritom da se Zakon o radu ne bi trebao mijenjati te je rekao da će u narednih mjesec dana ministarstvo prikupiti sve prijedloge i primjedbe na ZOR a koje bi ga učinile još boljim nego što je sada. Primljenu peticiju Sekcije mladih SMH-is ministar će prenijeti Premjeru Milanoviću.

Predaji prikupljenih potpisa ministru Mršiću uz predsjednika Sekcije mladih SMH, Tomislava Buraka i predsjednika SMH-IS, Vedrana Dragičevića,  nazočni su bili i regionalni povjerenici SMH-IS za Sjeverozapadnu Hrvatsku, Branko Knez, za Regiju zagrebačku, Josip Juričić, za Regiju Sisačko –moslavačko-karlovačku, Dragutin Vuljanić, za Regiju slavonsko-baranjsku Antun Štivić, za  Regiju dalmatinsku, Slavko Bilota i Joško Franić.

Regionalni povjerenici SMH-IS su ministru izrazili svoja zapažanja i primjedbe vezane uz zapošljavanje mladih te su naglasili probleme koje mladi imaju zbog usvojene prakse poslodavaca da njih zapošljavaju na određeno vrijeme te posebno činjenicu odlaska mladih iz svijeta rada, naročito visoko obrazovanih, odlazak iz Hrvatske. Intencija Peticije je mladih SMH-IS je i sprječavanje odlaska mladih iz Hrvatske bez obzira na to što je vrlo blizu ulazak u EU.

 

 

 
Komentari

2 odgovora na Sekcija mladih SMH-IS predala je ministru rada i mirovinskog osiguranja 5976 prikupljenih potpisa na Peticiju za dopunu članka 10. Zakona o radu