- SINDIKAT METALACA HRVATSKE – INDUSTRIJSKI SINDIKAT - https://www.smh.hr -

Na sjednici koordinacije „multinacionalki“ SMH-IS usvojen je Program rada za 2012. godinu, kao i zaključak o nužnosti edukacija u dijelu kolektivnog pregovaranja ali i o načinu funkcioniranja u europskim radničkim vijećima

[1]U Zagrebu je 24.02.2012. godine s početkom u 10 sati održana sjednica Koordinacije sindikalnih povjerenika koji djeluju u tvrtkama u stranom vlasništvu. Sjednicom je predsjedavala Klara Galzina koordinatorica Koordinacije sindikalnih povjerenika koji djeluju u tvrtkama u stranom vlasništvu. Sjednici su osim sindikalnih povjerenika koji djeluju kod poslodavaca u stranom vlasništvu bili prisutni predsjednik Vedran Dragičević i pomoćnica predsjednika Vesna Mlinarić. Teme o kojima se raspravljalo bile su raznolike, no uvijek vezane na gospodarsku perspektivu poslodavaca, odnosno zaposlenost kapaciteta, te za sklapanje i primjenu već sklopljenih kolektivnih ugovora, rad i djelovanje sindikata i radničkih predstavnika u cjelini.

[2]Posebna se rasprava provela u svezi članstva u europskim radničkim vijećima već sad što prije u statusu promatrača, odnosno načinu funkcioniranja europskih radničkih vijeća od 01.07.2013. godine kad Hrvatska postane punopravnom članicom EU. S obzirom na te okolnosti nužna je edukacija u dijelu kolektivnog pregovaranja i o načinu funkcioniranja u europskim radničkim vijećima jedan je od zaključaka sa ove sjednice. Koordinacija je usvojila Program rada za 2012. [3]godinu, te se opredijelila da svi članovi ove Koordinacije prisustvuju na sjednicama slične Koordinacije koja djeluje pri SSSH radi dodatnih informacija i seminara koji će im svima biti korisni za daljnji rad.