Loading...
Regija - Panonska HrvatskaVijesti

Metalci najavili prosvjed zbog raketa

Zagreb, 4. listopada 2010.- Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata, na današnjoj konferenciji za novinare najavio je prosvjed radnika Đure Đakovića- Alatnica. Prosvjed će se održati u posljednjem tjednu listopada ispred resornog Ministarstva poljoprivrede, koje oteže rješavanje problema proizvodnje protugradnih raketa, što dovodi u pitanje više od 100 radnih mjesta u Đuri Đakoviću – Alatnica.
-Prate nas laži! Lažu svi koji javno govore kako se zalažu za oporavak hrvatskog gospodarstva, a ne dopuštaju rad hrvatskim tvrtkama, što je slučaj s Đurom Đakovićem- Alatnicom. Ne misle o hrvatskom gospodarstvu, ni o malom čovjeku. Nemoguće je shvatiti da Hrvatska nema interesa sačuvati proizvodnju protugradnih raketa, nego se one uvoze, premda su one proizvedene u Đuri Đakoviću- Alatnici vrhunske kvalitete. Nije nam u interesu biti putujući cirkus, vuči ljude okolo, ali smjestit ćemo se sa šatorima ispred Ministarstva poljoprivrede i nećemo se maknuti dok se problem ne riješi. Za zadnjega prosvjeda obećali su u roku desetak dana održati sastanak o toj temi. Do danas ništa!- kategoričan je Vedran Dragičević.
-Naša Alatnica usavršila je proizvodnju protugradnih raketa do krajnjih granica- kazao je sindikalni povjerenik SMH-IS Jozo Klaić, spominjući kako u proizvodnji protugradnih raketa sudjeluje još 14 tvrtki kooperanata. U argumentaciju se uključio i Antun Štivić, regionalni povjerenik SMH-IS za Slavoniju i Baranju.
Problem je detaljnije obrazložio Zorislav Šubarić, sindikalni povjerenik SSSH radnika u Odjelu za obranu od tuče Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske i član Upravnog odbora Udruge raketara Hrvatske.
-Sve su odluke u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede. Od nepogoda koje godišnje pogađaju hrvatsku poljoprivredu 27 posto otpada na štete zbog tuče, suša je na prvom,a poplave na trećem mjestu. Do 2005. godine korištene su isključivo rakete proizvedene u Đuri Đakoviću- Alatnica, a od tada je počeo njihov uvoz i na terenu ima pet vrsta raketa. Od 4199 ispaljenih ove godine, samo su 154 bile iz Đure Đakovića- Alatnice. Ostale su iz uvoza, premda su domaće rakete vrlo pouzdane i prihvatljive cijene- rekao je Šubarić.
Dovoljno za probuditi sumnju i „zeleno svjetlo“ za uključivanje nadležnih u razotkrivanje pozadine!

 

OSTALE NOVOSTI