Loading...
Vijesti

Održana 2. Konferencija iz Projekta pod nazivom : “S.O.S. – Podrška i mogućnosti za socijalni dijalog u metalnoj industriji

U Stubičkim Toplicama se od 20.-21.04.2012. godine održala 2. Konferencija iz Projekta pod nazivom : “S.O.S. – Podrška i mogućnosti za socijalni dijalog u metalnoj industriji – s fokusom na zemlje Balkanske regije – Bugarska, Rumunjska, FYR  Makedonijai Hrvatska”. Projekt se provodi uz potporu Europske unije, a nositelj projekta je Sindikat metalaca Bugarske “Metalicy”. Sindikatu metalaca Bugarske je to peti projekt kojeg koordinira uz potporu Europske unije. Teme ove 2. Konferencije bile su: “Kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog; Europski socijalni dijalog – ključna uloga u industrijskim odnosima u državama članicama; Kolektivno pregovaranje u metalnoj industriji – zakonodavstvo; dimenzije, razine i pokrivenost kolektivnim ugovorima. Tendencije i razvoj kolektivnog pregovaranja u uvjetima globalne krize; Perspektive kolektivnog pregovaranja u Europi.

Sudionici Konferencije su bili po tri-četiri predstavnika iz sindikata koji su u projektu, osim sindikata domaćina, a to su:

•          METALICY; BAMI, Bugarska

 

 

 

 

•          SIER, Makedonija

 

 

 

•          FSLI-Metal; SMETAL; Metarom, Rumunjska.

 

 

 

Na ovoj 2. Konferenciji bilo je prisutno više od 30 sudionika iz razloga što je iz SMH-IS bilo prisutno dvadeset sudionika.

SMH-IS, Hrvatska su predstavljali predsjednik Vedran Dragičević sa suradnicima iz Ureda SMH-IS, dio regionalnih povjerenika i dio glavnih sindikalnih povjerenika sindikalnih podružnica. Također je 2. Konferenciji prisustvovala Nataša Novaković, predstavnica HUP-a, te Dubravka Matić voditeljica Ureda za socijalno partnerstvo.

Svaki sindikat sudionik ovog Projekta predstavio je sustav kolektivnog pregovaranja od zakonodavnog okvira do određenih prava radnika o kojima se pregovara na određenim razinama pregovaranja. Zaključeno je da je kolektivno pregovaranje i prava radnika najviše ugrožena u Rumunjskoj unatoč činjenici da je ta zemlja članica EU.

 Također je zaključeno da će se na kraju ovog projekta odrediti cjelokupni zaključci sa sve četiri održane konferencija o kojima će se raspravljati kako u sindikatima koji su u projektu sudjelovali, tako i na razini Jugoistočne regije novih sindikalnih asocijacija na Europskoj i Svjetskoj razini, a sve u cilju Europskog izjednačavanja standarda na svim područjima od zakonodavnog do standarda radnika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OSTALE NOVOSTI