Loading...
Odbor hrvatske brodogradnjeRegija - Jadranska HrvatskaVijesti

U Splitu održana 6. Sjednica OHB-a

Dana 4. svibnja 2012.godine održana je 6. sjednica OHB-a u Splitu.

Na sjednici su diskutirane teme o procesu privatizacije i plan daljnjih aktivnosti brodogradilišta u kontekstu novonastalih momenata privatizaciji i restrukturiranju; Izvještaji glavnih povjerenika o stanju u brodogradilištima, zaposlenost, visina plaće, primjena Kolektivnih ugovora.

Raspravljalo se o hitnim ekonomskim mjerama koje treba poduzeti radi održivosti broja zaposlenih, djelatnosti brodogradnje.

Također se dogovaralo o aktivnostima radničkih vijeća i sindikalnih povjerenika na provođenju zaključka s prošle sjednice OHB-a., kao i daljnjim aktivnostima članova OHB-a za uključivanje u sve aktivnosti i rad na povezivanju brodogradnje bilo u zasebne klastere, bilo s drugim industrijama.

Dogovoreno je i da se pristupi organizaciji Konferencije na temu restrukturiranja brodogradnje.

U sklopu sjednice Odbora održana je Konferencija za novinare

preneseno s www.seebiz.eu

Iz Sindikata metalaca u Splitu, gdje su se danas okupili sindikalni čelnici svih brodogradilišta, Vladi i Ministarstvu gospodarstva poručeno je da ubrzaju proces oko rješavanja vlasničke strukture škverova kako bi se mogli sklapati novi poslovi.

U protivnom već za mjesec ili dva bit će upitna isplata plaća radnicima brodogradilišta, a tada socijalni bunt i sve što proizlazi iz toga nitko više neće moći zaustaviti, rekao je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević, napominjući kako taj sindikat daje punu podršku radnicima pučiškog Jadrankamena.

Zabrinutost stanjem u hrvatskoj brodogradnji izrazio je i sindikalni čelnik 3. maja Juraj Šoljić koji je kazao kako to brodogradilište trenutno radi četiri broda, dok jedan imaju na vezu.

Uprava ne može ugovoriti nove poslove jer nije definirano stanje sa škverovima i privatizacijom i zato tražimo da se to čim prije riješi. Ugroženo je 2600 radnih mjesta radnika 3. maja i oko 1000 kooperanata. Već idući tjedan krećemo sa sindikalnim aktivnostima, najavio je Šoljić.

Slavko Bilota iz Brodotrogira izvijestio je kako imaju još jedan brod kojega trebaju opremiti, dok su prije petnaestak dana porinuli zadnju novogradnju i na to mjesto nisu postavili niti jednu novu kobilicu.

Najveći problem je neriješena vlasnička struktura. Smatramo kako će restruktuiranje brodogradilišta biti upitno ako nema posla, kazao je Bilota.

Splitski škver trenutno ima ugovorena dva broda, čulo se od Joška Franića iz Sindikata metalaca Brodosplita, koji je ustvrdio da ukoliko u taj škver ubrzo ne uđe novi vlasnik ni tamo neće biti plaća.

Više na:

www.slobodnadalmacija.hr

www.seebiz.eu

OSTALE NOVOSTI