Loading...
Vijesti

Radnici Željezare Split traže pravdu u Zagrebu

Zagreb, 21. listopada 2010. (Hina, sssh) – Nezadovoljni načinom i dinamikom rješavanja svojega statusa, s vrećama za spavanje pod rukama, oko 150 radnika splitske Željezare mirno je prosvjedovalo danas ispred Državnog odvjetništva RH. Nadležnima su predali dokumente u kojima se ukazuje na nepravilnosti i kriminalne radnje u procesu privatizacije Željezare, a potom krenuli put Kaptola, čekajući ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Đuru Popijača, ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmetu i predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedrana Duvnjaka. Prethodno su odbili njihove pozive za sastanak u njihovim uredima.
Pomolili su se i zapalili svijeće u zagrebačkoj katedrali.
Podršku su im došle dati i radnice Kamenskog, kolegice i kolege iz Sindikata trgovine Hrvatske, Sindikata graditeljstva Hrvatske …
Unatoč brojnim obećanjima, proizvodnja nikako da se pokrene već godinu i pol kao ni raskine kupoprodajni ugovor s poljskim Zlomrexom.
– Problem sa Zlomrexom se ne može riješiti, jer je HFP potpisao kupoprodajni ugovor koji se ne može raskinuti, tvrdi predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske – industrijskog sindikata Vedran Dragičević, naglašavajući kako se neće dozvoliti pokretanje stečaja prije nego se riješe potraživanja radnika. Svakom od 401 radnika Željezara duguje između 80 i 100 tisuća kuna.
Radnici će prenoćiti u Tvornici kulture, a potom u osam sati, ponovno na Kaptol.
Zlomrex je pak danas priopćio kako ozbiljno razmatra ponudu Hrvatskog fonda za privatizaciju za razrješenje vlasničkih odnosa u Željezari Split te da mu treba još nekoliko dodatnih dana kako bi iznio konačni stav o toj ponudi. U priopćenju se navodi da Zlomrex ozbiljno razmatra ponudu HFP-a, koju je zaprimio 12. listopada vezanu uz preuzimanje Željezare Split, unatoč tome što ona smanjuje cijenu za dionice Željezare sa 10 milijuna eura na nulu.
“Kako ova ponuda, bude li prihvaćena, ima značajne financijske i pravne implikacije za Zlomrex, potrebno nam je nekoliko dodatnih dana kako bi iznijeli naš finalni stav važan uz vašu novu ponudu”, kaže se u priopćenju te se dodaje da će Zlomrex moći svoj odgovor dostaviti tek krajem sljedećeg tjedna.
Predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak rekao da je Zlomrexov odgovor tek stigao u Fond te da će biti razmotren na sastanku rano poslije podne.

Preuzeto sa www.sssh.hr

 

OSTALE NOVOSTI